Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienți în fiecare an”

În perioada 1 – 4 iunie 2023, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat a XV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema « ZIUA SUPRAVIEȚUITORILOR DE CANCER », în contextul noii legi cu același nume. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 150 de pacienți si aparținători din cele 22 de asociații membre FABC și 27 de speakeri.

Ziua Supraviețuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării planului de cancer, incertitudine generată de declarațiile ministrului sănătății. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României și devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcția acestui plan au fost experți din Ministerul Sănătății, din SNOMR, reputați chirurgi, radioterapeuți și alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare, a stat în transparență cinci  luni, timp în care, dl. Ministru Rafila nu a făcut nicio observație la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea.   „Acest plan nu s-a dorit in niciun moment sa fie un plan al unui partid sau altul. După cum se vede, disputa nu este nici măcar intre partide, ci una a orgoliilor. Nerespectarea implementării acestui plan reprezintă o încălcare flagranta a legii din partea executivului si reprezintă o chestiune extrem de gravă”   a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD, invitat  la conferința FABC.

”FABC NU VA MAI PERMITE NICIUNUI MINISTRU SĂ ÎȘI PUNĂ SEMNĂTURA PE CERTIFICATELE DE DECES ALE PACIENȚILOR CU CANCER DIN ROMÂNIA !!!!

Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienți în fiecare an, prin decese evitabile și să avem cu 48% mai multe decese față de media europeană! Orgoliile și cinismul Ministerului Sănătății fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienților cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum și la CEDO.

Singura mângâiere și speranță de ziua noastră, a supraviețuitorilor de cancer, vine din partea Președintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Werner Iohannis prin donarea premiului Franz Werfel pentru drepturile omului obținut în Germania, către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, un gest care nu mai are nevoie de comentarii!

MULȚUMIM, DOMNULE PREȘEDINTE KLAUS WERNER IOHANNIS!”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share