Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ne apropiem de niveluri „ireversibile” de încălzire globală cu consecințe catastrofale și că „acum sau niciodată” trebuie să acționăm

Panelul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) este organismul Națiunilor Unite care evaluează datele științifice legate de schimbările climatice. IPCC furnizează evaluări periodice ale bazei fizice a schimbărilor climatice, a impactului acesteia, a riscurilor viitoare, precum și a opțiunilor de adaptare și de atenuare a efectelor schimbărilor climatice.

Raportul de sinteză prezentat la 20 martie 2023, reprezintă cea de-a patra și ultima parte a celui de-al șaselea Raport de Evaluare (AR6) al IPCC, reunind concluziile cheie din cele trei secțiuni anterioare. Aceste trei secțiuni au acoperit baza fizică a schimbărilor climatice (august 2021), impactul (februarie 2022) și strategiile de adaptare (aprilie 2022) la schimbările climatice, precum și modalități de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Scopul acestui raport de sinteză este de a oferi un format condensat al raportului IPCC AR6 care poate servi drept suport științific pentru acțiunile globale privind schimbările climatice. De exemplu, sinteza va fi folosită la reuniunea COP 28 programată pentru noiembrie în Dubai, Emiratele Arabe Unite. COP28 va evalua progresul diferitelor națiuni în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

IPCC_AR6_

Sinteza IPCC AR6 este în mare parte sumbră, dar conține și un mesaj optimist

Deși putem și trebuie să discutăm despre strategii de adaptare, acestea nu pot înlocui reducerea emisiilor. Dimpotrivă, cele mai eficiente strategii de adaptare pot fi implementate doar dacă reușim să reducem semnificativ emisiile. Riscurile asociate cu depășirea pragului de 1,5°C sunt imense și vor avea un impact direct asupra calității vieții noastre, vor perturba lanțurile globale de aprovizionare, vor crește riscul de sărăcie și vor pune în pericol nenumărate vieți umane.

                        Printre concluziile cheie ale raportului de sinteză IPCC AR6 se numără:

Un avertisment că ritmul și amploarea acțiunilor privind schimbările climatice sunt insuficiente pentru a-și atenua impactul. Reducerea rapidă, substanțială și susținută a emisiilor de gaze cu efect de seră este necesară alături de măsuri de adaptare pentru a aborda problema schimbărilor climatice.

Încălzirea globală indusă de om (prin activități precum arderea combustibililor fosili și defrișarea pădurilor) a condus la o creștere a temperaturii medii globale cu aproximativ 1,1 °C în comparație cu nivelurile preindustriale. Efectele schimbărilor climatice (de exemplu, mai multe valuri de căldură, secete prelungite, precipitații intense) asupra populațiilor, economiei globale și naturii sunt deja observate.

Din păcate, cei mai puțin responsabili de schimbările climatice sunt cei mai afectați. Mortalitatea datorată temperaturilor extreme a crescut în fiecare regiune globală. Aproape jumătate din populația lumii trăiește în regiuni extrem de vulnerabile la schimbările climatice. În ultimii ani, decesele cauzate de inundații, secete și furtuni au fost de 15 ori mai mari în regiunile vulnerabile.

Reducerea rapidă și substanțială (cu 50% până în 2030) a emisiilor de gaze cu efect de seră este necesară pentru a menține creșterea temperaturii sub 1,5°C în comparație cu nivelurile preindustriale. Este important de reținut că orice creștere a temperaturii medii globale duce la mai multe extreme.

Există o fereastră de oportunitate pentru o dezvoltare rezistentă, dar este de foarte scurtă durată. Din fericire, există diverse soluții pentru dezvoltarea rezilienței globale. Aceste soluții presupun integrarea măsurilor de adaptare la climă cu acțiuni de reducere a gazelor cu efect de seră. De exemplu, accesul la energie și tehnologii curate îmbunătățește sănătatea, în special pentru femei și copii; electrificarea cu emisii scăzute de carbon, mersul pe jos, mersul cu bicicleta și transportul public îmbunătățesc calitatea aerului. Doar beneficiile pentru sănătate ale îmbunătățirii calității aerului ar putea fi aproximativ egale sau chiar mai mari decât costurile reducerii sau evitării gazelor cu efect de seră.

Există suficiente resurse financiare globale pentru reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră. O finanțare sporită pentru investițiile în domeniul climei este crucială pentru atingerea obiectivelor climatice globale. Există măsuri testate pentru reducerea substanțială a emisiilor și rezistența la schimbările climatice, dar trebuie extinse și implementate pe scară largă. Angajamentele politice, cooperarea internațională, managementul ecosistemelor și guvernanța incluzivă sunt toate importante pentru o acțiune eficientă și echitabilă în domeniul schimbărilor climatice. Zonele urbane prezintă, de asemenea, o oportunitate la scară globală pentru acțiuni climatice ambițioase care contribuie la dezvoltarea durabilă.

Schimbările din sectorul alimentar, producția de energie electrică, transport, industrie, infrastructură și utilizarea terenurilor pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră. În plus, o mai bună înțelegere a consecințelor consumului excesiv poate ajuta indivizii să facă alegeri mai bine informate.

Alegerile pe care le vom face și acțiunile pe care le vom implementa în acest deceniu vor avea impact în viitorul apropiat, precum și pentru următorul mileniu. Această sinteză arată că ne apropiem de niveluri „ireversibile” de încălzire globală cu consecințe catastrofale și că „acum sau niciodată” este momentul să luăm măsuri drastice pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a preveni un potențial dezastru.

IPCC_AR6_SYR_PressReleasE

Următorul raport IPCC este așteptat în 2030, ceea ce înseamnă că raportul IPCC AR6 este ultimul care a fost publicat într-un moment în care,  este încă posibil să se mențină creșterea temperaturii medii globale sub 1,5°C în comparație cu nivelurile preindustriale. Baza fizică a schimbărilor climatice este bine înțeleasă, iar efectele schimbărilor climatice sunt foarte vizibile, ceea ce implică faptul că este posibil să avem rapoarte IPCC mai devreme de 2030, care să servească drept bază științifică pentru factorii de decizie în următoarea perioadă critică.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin