La Memorialul Eroilor de la Pasul Vâlcan, sâmbată s-a desfășurat cea de-a IX-a ediție a ceremonialului „Prin Război spre Marea Unire”.
”Când am luat moştenirea întemeietorului României moderne, am făgăduit înaintea reprezentanţilor naţiunii că voi fi un bun român; cred că m-am ţinut de cuvânt. Grele au fost timpurile, mari au fost jertfele, dar strălucită a fost răsplata; şi astăzi pot spune, cu fruntea senină: faţă de Dumnezeu şi faţă de poporul meu, am conştiinţa curată!” spunea Ferdinand I – Regele României Mari
Organizat de Primăria şi Consiliul local Vulcan, Consiliul Județean Hunedoara, Comexim Lupeni, Asociația ”Cultul Eroilor Regina Maria” filiala HUNEDOARA, Episcopia Devei și Hunedoarei, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere HD și GORJ, evenimentul” Prin VALEA JIULUI SPRE MAREA UNIRE” din Pasul Vâlcan, a reunit oficialităţi naţionale şi judeţene, înalte feţe bisericeşti, primari din judeţul Hunedoara şi Gorj, veterani de război, istorici.
Despre semnificația acestor momente istorice au vorbit, în emoționante discursuri, Cristian Merișanu (primarul municipiului Vulcan), Gheorghe Nichifor (vicepreședinte al Consiliului județean Gorj), Alin Țambă (vicepreședinte ale Consiliului județean Hunedoara), Virgil Drăgușin (prefectul județului Gorj), Constantin Fulga (subprefectul județului Hunedoara) și gen.(r) Grigore Buciu (vicepreședinte al Asociației Naționale „Cultul Eroilor-Regina Maria”.
Te-Deumul religios şi cuvintele de rugăciune au fost rostite de soborul de vredinici slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, format anul acesta din părintele Petrache Crețu, preotul militar Gabriel Mateș și preoții parohi Mihai Iancu și Nicolae Volintiru.
În aplauzele mulțimii au defilat glorioasele drapele de luptă ale regimentelor din Brigăzile 21 și 22 ale Diviziei a 11-a a Armatei I Române (ale căror copii se află în custodia Primăriei municipiului Vulcan), purtate cu onoare de membri ai Poliției Locale și s-au depus coroane de flori la statuile, de acolo, de sus din Pasul Vâlcan.
„Este o manifestare comună a judeţelor Gorj şi Hunedoara, dar organizată de hunedoreni . Este comună , pentru că locuitorii din cele două zone au participat împreună la luptele din Pasul Vulcan. Este un moment istoric unic în țară, și am luat decizi ca an de an, la jumătatea lunii august să fie marcat acest moment istoric de la 1916. Este istoria de care ne aducem aminte şi pe care trebuie să o cinstim, pentru eroii care s-au jertfit pentru ţară“, a declarat prof. Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Realizarea ”Pantheonului din Pasul Vâlcan”de filantropul Emil Părău se înscrie într-un curs care a început imediat după încheierea primului război mondial, acela al preocupării autorităților civile și militare, a comunităților de a aduce prinosul de recunoștință celor care au luptat, prin jertfa supremă, în confruntările militare 1916-1918, la sfârșitul cărora, se năștea ROMÂNIA MARE.
Pasul Vâlcan se situează între cele 11 trecători existente în Carpați și care fac legătura dintre TRANSILVANIA și zona submontană a OLTENIEI și are o istorie milenară. Hadrian Daicoviciu ne spunea că în anul 102, în timpul primului război daco roman ”Lusius Quietus, căpetenia maură intrată în slujba romanilor și ajunsă la mari demnități pe vremea lui Traian, atacase în fruntea călăreților săi, pătrunzând prin Transilvania fie prin Pasul Turnu Roșu, fie prin Pasul Vâlcan”. De-a lungul timpului, Pasul Vâlcan a devenit „drumul poștalioanelor”, care, venind dinspre Hațeg, trece de la Crividia prin Pasul Dealul Babii, ajunge la Vulcan, și, de acolo, urcă în Pas Vâlcan, acolo unde era vama și poșta de schimb a cailor. Se ajungea la ADLER – la altitudinea de 1621 m și de aici, drumul cobora spre Gorj, prin cătunul Buliga și Vama Veche, la Schela și Tg. Jiu.
Însuși Împăratul Iosef al II – lea spunea despre Pasul Vâlcan ”Drumul se parcurge greu, Valea Jiului maghiară ca și a Jiului valah, este o vale frumoasă, presărată cu case răsfirate și aici se practică creșterea vitelor. Partea maghiară este așezată pe stânga, cealaltă pe dreapta, ambele sunt străbătute de două râuri mici, care se numesc Jiuri, care apoi, se unesc și curg în jos, în Valahia”. Alte câteva trasee vor fi accesibile în zonele vârfurilor Oslea și Arcanu, pentru turiști și iubitorii de istorie.
Patriotismul, dragostea faţă de ţară, credință, istorie, de familie şi membrii săi, sfaturile părinteşti, cinstea şi dreptatea au fost pentru mulţi dintre eroii României, valori fundamentale, care au dus la continuitatea neamului nostru, pe aceste meleaguri.
” Le suntem mereu recunoscători eroilor care, prin sacrificiul lor, au eliberat prima fâșie de pământ românesc din Transilvania, fapt ce a generat ulterior, alte evenimente importante în istorie care au contribuit la întregirea țării . Este de datoria noastră, ca, o dată pe an să le fim şi noi recunoscători, să ne cinstim eroii, pentru ca noi să putem trăi liberi”, a conchis filantropul Văii Jiului, Emil Ilie Părău.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Zilele Cetății Târgoviște, program 8 septembrie: Concert susținut de Lora, Trooper, Faydee, Carla”s Dreams
Oby INK Academy continuă înscrierile la cursurile de tatuaje ale grupei a IV-a
Jandarmii vor fi la datorie și în acest an la serbările naționale de la Țebea