Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

NET4EU reprezintă un proiect european de mare profunzime și succes

Proiectul NET4EU, parte a amplului  program ”Europe for Citizens”,  în care sunt angrenate EUROKOM și  LOCRI din Italia PESTA din Ungaria și DAGDA  din Letonia, a fost acceptat și promovat cu entuziasm de Primăria Municipiului Lupeni prin vocea și semnătura primarului Lucian Resmeriță. Câștigarea acestui  proiect a fost posibil prin implicarea CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, care deține, prin reprezentanții săi, calitatea de diseminator de informație europeană, despre instituțiile Uniunii Europene, europarlamentari, etc.

Dezinformarea este o problemă răspândită și poate avea consecințe teribile, chiar mortale. Este timpul să întoarcem pagina, să sprijinim și să amplificăm strategiile inovatoare care pot combate fake-news-urile periculoase. Este timpul să identificăm și să dezvăluim rețelele din spatele pieselor virale de conținut fals și să ne asigurăm că următoarea generație este pregătită să separe realitatea de ficțiune. Știrile false, care sunt mai mult decât minciuni sau documente proaste, reprezintă un real pericol pentru democrație, iar presa care practică jurnalismul, și nu propaganda, are în față o misiune mult mai perfidă: să demonteze știrile false și să ajungă cu adevărate. știri pentru segmente de audiență captive. În România, reprezentanții societății civile (și, într-o anumită măsură, ai sistemului de educație formală) au sporit inițiativele de educație mediatică ca armă împotriva știrilor false. Acestea se concentrează pe dezvoltarea gândirii critice, conștientizarea mecanismelor de dezinformare în mediul digital și dezvoltarea abilităților de verificare a faptelor, cum ar fi lectura laterală (practica de verificare a informațiilor pe măsură ce este citită, nu după citirea întregului mesaj).

Este adevărat că tinerii reprezintă un public țintă mult mai accesibil, fiind deja parte a sistemului de învățământ și, prin urmare, putând fi „abordați” mai ușor. Cu toate acestea, este nevoie de o preocupare sporită pentru a ajunge la alte grupuri vulnerabile prin educația media non-formală: vârstnicii (în special cei peste 70 de ani) și grupurile sociale dezavantajate. Este nevoie de noi propuneri de politici publice în domeniul educației media, care să fie incluzive și să facă permanent acest tip de intervenție pentru creșterea imunității societății românești la dezinformare. Despre această temă, a dezinformării și despre FAKE NEWS s-a vorbit în cadrul celei de-a patra mobilități, a proiectului NET4EU, la Lupeni.

Desfășurată pe parcursul  a trei zile, aceasta a cuprins întâlniri  cu autoritățile locale, a fost vizitat CENTRUL EGAL  al CRUCII ROȘII ROMÂNE,   ca model de bune practici și colaborare cu autoritățile locale, oaspeții au vizitat  Universitatea din Petroșani și Muzeul Mineritului, singurul din țară care cuprinde obiecte și documente unice, fiind un omagiu adus muncii  minerilor din Valea Jiului.  Aici sunt expuse imagini din zonă,  unelte de lucru foarte vechi, folosite încă de la începuturile industriei miniere și până în prezent.

Stațiunea Straja a fost gazdă pentru oaspeții europeni, care au putut vedea și investițiile care s-au făcut aici, de-a lungul anilor, dezvoltarea domeniului schiabil cu ajutorul fondurilor europene și private.

La dezbaterea care a avut loc la Palatul Cultural, au fost prezenți elevii de liceu, cadre didactice, consilieri locali, reprezentanții unor ong- uri, autorități centrale,  din comunitate, etc. S-au legat prietenii și am devenit o mare familie.

Ca și gazde în cadrul proiectului NET4EU, am încercat să le oferim posibilitatea de a vedea frumusețile locului, să afle despre investițiile  pe fonduri europene, pe  care le facem și cu care,  dezvoltăm municipiul Lupeni. Mă bucură faptul că tinerii au fost alături de noi, 50  dintre aceștia,  selectați din unitățile de invățământ au participat la implementarea lui, am desemnat câștigătorul care va duce mesajul lor și al municipiului Lupeni, la Bruxelles. A fost un util și valoros schimb de experiență, cu teme interesante și de actualitate.  Proiectul NET4EU reprezintă o oportunitate pentru comunitatea lupeneană. și mă bucur că se adresează, cu precădere tinerilor, care sunt viitorul Uniunii Europene. Mă bucur încă odată că tinerii noștri au putut interacționa cu partenerii  din U.E, că au putut obține informații noi, că au pus întrebări interesante. Iar cetățenii  să contribuie la participarea democratică, la dezbaterile și deciziile europene cu ajutorul tuturor mijloacelor de care dispunem.” a ținut să transmită primarul municipiului Lupeni, prof. Lucian Resmeriță.

Pentru reușita evenimentului au fost implicați elevii pregătiți de profesoara Simona Chiroșca care au impresionat auditoriu prin interpretarea inedită a imnului U.E, tinerii artiști  de la Clubul Copiilor Valea Jiului-Lupeni, pregătiți de Simona Ionasc, tinerii majori ai  Liceului Teoretic Mircea Eliade din Lupeni, implicați în realizarea video-ului ce va fi prezentat la Bruxelles, la finele acestei luni, cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr. 3, Tibi Budelecan, voluntari,  etc. Din echipa românească  implicată în activitățile proiectului  au făcut parte: primarul Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș, consilierul județean Maria Ivăniși, prof. Sorin Corpadi- consilier local, prof. Florin Ghețău, prof.  Melania Nan, Andreea Vlad, secretarul Marius Băloi, consilierul Lia Stupinean, cărora li se alătură acum, și tânara Flavia Bolosin, care va fi vocea colegilor săi și care a spus, după ce a fost desemnată câștigătoarea videoclipului, ce va fi prezentat la Bruxelles că: ” viitorul  este al nostru,  al tuturor, într-un  Uniune Europeană unită  și cu scopuri comune”. Oaspeții europeni au rămas impresionați de calda primire, de activitățile făcute împreună, de  modul în care autoritățile locale și toți cei implicați,  în acest proiect s-au preocupat ca, delegațiile care au sosit la Lupeni,  să rămână cu amintiri frumoase.

Acest lucru a fost subliniat de coordonatorul  mobilității dr. Loredana Panneta, din partea EUROKOM-Italia  care a ținut să mulțumească gazdelor și a completat: ” sunt foarte  mulțumită de cum au decurs dezbaterile, despre interesul tinerilor despre tema întâlnirii noastre, ” fake news” și cum ne afectează acestea. Au fost create noi oportunități legate de viitoare proiecte, am vorbit despre  interesul nostru comun în U.E. Trebuie să fim deschiși noilor provocări, începând de la migrație, criza europeană generată de actualul război, amenințările care sunt asupra  popoarelor Europei.  Sunt mari schimbări acum,  dar vom avea de lucru, împreună,  ca să dezvoltăm comunitățile noastre. Nu ne dorim decât să aducem cetățenii europeni, ÎMPREUNĂ și să facem față provocărilor cu ajutorul tuturor instrumentelelor  și proiectelor europene care pot fi accesate. Multumesc LUPENI, M-AM SIMȚIT CA ACASĂ!”. 

Totodată CLUBUL DE PRESĂ în calitate de partener al instituțiilor europene, vă continua activitățile de informare în cadrul proiectelor actuale, dar și cele viitoare, în care vom dezbate diferite teme care țin de VIITORUL U.E. în care vom  implica,  în special tinerii, în luarea deciziilor, propunerile acestora, urmând să fie înainte europarlamentarilor, C.E., U.E și altor instituții guvernamentale.

În ceea ce privește rezultatele, inițiatorii proiectului se așteptă la partajarea practicilor de participare civică la nivel local și european; creșterea gradului de conștientizare a politicilor UE împotriva eurosceptismului; competență sporită pe instrumentele europene,  pentru participarea civică; creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul  tinerilor, pentru construirea viitorului UE, etc.

NET4EU reprezintă un proiect  european  de mare profunzime și de succes, care va fi prezentat, ca și model, la întâlnirile de la Comitetul Regiunilor și Parlamentul European de la Bruxelles, din perioada 28-30 noiembrie a.c.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share