Ministrul MAE Bogdan Aurescu va participa la reunirea ministrilor de resort din statele U.E

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 14 noiembrie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.  

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean, evoluțiile recente din Balcanii de Vest, precum și din regiunea Marilor Lacuri din Africa. Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaționalizarea misiunii UE de monitorizare a graniței dintre Armenia și Azerbaidjan și vor aborda rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum și evoluțiile din Liban și Iran. În marja reuniunii CAE, ministrul Aurescu va participa, alături de miniștrii de externe din statele membre UE, și la un mic dejun informal cu participarea liderului opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaya. Întrevederea va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii privind evoluțiile din Republica Belarus. Oficialul român va semnala îngrijorarea părții române față de deteriorarea situației interne din Belarus și va reitera hotărârea menținerii unui rol activ al țării noastre în sprijinul societății civile, a mediei independente și a opoziției politice belaruse, cu evidențierea relevanței Parteneriatului Estic în acest scop. De asemenea, ministrul român de externe va participa, în marja CAE, la 13 noiembrie, la o reuniune de lucru cu mai mulți omologi europeni cu privire la aderarea Ucrainei la UE. Cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniștrii vor fi informați cu privire la ultimele evoluții din teren de către ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. În cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu va susține necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – financiar, militar, economic etc. – în special în condițiile apropierii sezonului rece. În context va saluta lansarea misiunii de asistență militară a UE pentru Ucraina (EUMAM) și adoptarea unor noi măsuri de asistență în sprijinul acestei țări în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Misiunea de asistenţă militară pentru Ucraina (EUMAM) va oferi instruire individuală, colectivă şi specializată Forţelor Armate Ucrainene, inclusiv Forţelor de Apărare Teritorială. De asemenea, va coordona şi sincroniza activităţile de sprijin ale statelor membre privind instruirea forţelor armate ucrainene. Misiunea de instruire se va desfăşura pe teritoriul statelor membre UE şi va avea sediul operaţional în cadrul EEAS, din Bruxelles, pentru a asigura coordonarea la nivelul strategic. Comandantul misiunii va fi viceamiralul francez Hervé Bléjean, directorul capabilităţii militare de planificare şi comandă din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (European External Action Service/EEAS). Mandatul misiunii va dura iniţial doi ani, iar costurile acesteia ajung la 106 milioane de euro. Misiunea va asigura coordonarea cu activităţile bilaterale ale statelor membre privind sprijinul Ucrainei, precum şi cu alţi parteneri internaţionali, fiind deschisă spre participarea statelor terţe la această instruire. ” Creştem susţinerea noastră către Ucraina pentru apărarea ei de agresiunea ilegală a Rusiei. Misiunea de Asistenţă Militară a UE va antrena Forţele Armate Ucrainene pentru a-şi putea continua lupta curajoasă. EUMAM nu este doar o misiune de instruire, ci o dovadă clară că UE va susţine Ucraina oricât va avea nevoie”, a spus Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, potrivit comunicatului Consiliului UE.

Comandantul misiunii, viceamiralul Bléjean, a fost comandant al EUNAVFOR Atlanta, în Golful Aden din Coasta Somaliel, în timpul misiunii împotriva pirateriei maritime. A devenit primul comandant al EU NAFVOR MED Sophia, între 2015 şi 2016. De asemenea, a fost comandant în structurile NATO încă din 2016. A avut funcţia de secretar general adjunct al Comandamentului Aliat Întrunit Napoli, înainte de a deveni comandant adjunct al Comandamentului Maritim Aliat Nothwood. Viceamiralul a desfăşurat operaţiuni în Kosovo şi a fost responsabil şi de Maritime Component South, în cadrul exerciţiului Trident Juncture 2018. A fost promovat la funcţia de comandant adjunct al Comandamentului Maritim al NATO înainte de decembrie 2019.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluțiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ce privește exportul de cereale și consolidarea conectivității cu Ucraina, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene. Șeful diplomației române va susține continuarea izolării internaționale a Rusiei și consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei și va prezenta analiza părții române privind implicațiile agresiunii militare ruse în Ucraina. Va menționa necesitatea creșterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securității energetice, și va evidenția importanța celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la inițiativa sa și a omologilor german și francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie 2022, alături de miniștrii de externe din Germania și Franța. Discuțiile privind evoluțiile din Balcanii de Vest au loc în perspectiva Summitului UE-Balcanii de Vest (Tirana, 6 decembrie 2022). Ministrul român al afacerilor externe va saluta perspectiva acordării unui pachet de asistență pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune. Totodată, ministrul Aurescu va reitera susținerea pentru perspectiva europeană a țărilor din regiune, în baza meritelor proprii și a metodologiei revizuite privind extinderea.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share