Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Noi reglementări în domeniul sănătății la nivel european

 Pe 21 iunie  a.c Consiliul European  va discuta despre căile de urmat în ceea ce privește stimulentele în materie de reglementare prevăzute în revizuirea legislației UE în domeniul farmaceutic. Pachetul urmărește să asigure calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentelor pentru pacienții din UE și să armonizeze piața internă.

Consiliul va încerca să adopte o recomandare de stabilire a unor noi măsuri privind formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare, ca parte a Planului european de combatere a cancerului. Recomandarea urmărește să încurajeze adoptarea și monitorizarea vaccinărilor împotriva papilomavirusurilor umane (HPV) și a virusului hepatitei B (HBV), ambele putând cauza cancer.

Planul european de combatere a cancerului a stabilit un obiectiv pentru statele membre de a atinge rate de vaccinare împotriva HPV de 90 % în cazul fetelor și de a amplifica semnificativ vaccinarea băieților până în 2030.

Planul de combatere a cancerului urmărește, în plus, să asigure accesul și să amplifice vaccinarea împotriva VHB, în special pentru a preveni cancerul hepatic.

Aceste vaccinuri sunt vitale pentru protejarea sănătății publice și pentru sprijinirea unor sisteme de sănătate reziliente.

Comisia va sprijini, în plus, activitatea de îmbunătățire a monitorizării în întreaga UE, în timp ce Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va elabora un nou tablou de bord al ratelor naționale de vaccinare împotriva HPV și HBV până la sfârșitul anului 2024, pentru a oferi o imagine de ansamblu mai bună asupra situației.

În paralel, programul „UE pentru sănătate” continuă să ofere sprijin financiar semnificativ statelor membre în eforturile lor de amplificare a vaccinării și de combatere a cancerului.

O acțiune comună va fi lansată în 2024 pentru a sprijini statele membre să amplifice vaccinarea împotriva HPV, precum și să abordeze boli transmisibile, cum ar fi hepatita și SIDA, finanțată cu 20 de milioane EUR din bugetul UE.

”Tratamentele profilactice sunt întotdeauna preferabile tratamentelor curative.  În fiecare an, în UE, aproape 14 000 de vieți sunt curmate din cauza cancerului de col uterin și se raportează peste 16 000 de noi infecții cu hepatita B. Dispunând de vaccinuri sigure și eficace, avem o oportunitate istorică de a elimina cancerul de col uterin și alte cancere cauzate de aceste virusuri.

Propunerea reprezintă o parte esențială a activității noastre de prevenire în cadrul Planului european de combatere a cancerului, un pilon central al unei puternice Uniuni europene a sănătății, care protejează sănătatea cetățenilor noștri, în special a tinerilor noștri. Comisia Europeană este continuu pregătită să sprijine statele membre în toate modurile posibile pentru a reduce numărul de persoane afectate de cancer” a transmis Stella Kyriakides, comisarul  pentru sănătate și siguranță alimentară.

În temeiul legislației UE, cetățenii UE au dreptul de a avea acces la asistență medicală în orice stat membru al UE și de a beneficia, din partea țării lor de origine, de rambursare pentru îngrijirea în străinătate.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) asigură faptul că asistența medicală necesară este acordată în aceleași condiții și la același preț ca în cazul persoanelor asigurate în țara respectivă.

În plus, o directivă UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere stabilește condițiile în care, un pacient poate călători într-o altă țară a UE, pentru a primi asistență medicală și poate beneficia de rambursare.

Împreună, țările UE pot atinge mai multe obiective:

-crearea unei generații fără tutun, prin luarea măsurilor necesare pentru ca,  până în 2040 numărul fumătorilor să reprezinte mai puțin de 5 % din populație;

-reducerea consumului nociv de alcool, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU (reducerea relativă cu cel puțin 10 % a consumului nociv de alcool până în 2025) și reducerea expunerii tinerilor la acțiuni de marketing pentru alcool;

-reducerea poluării mediului, prin alinierea standardelor UE privind calitatea aerului la orientările Organizației Mondiale a Sănătății și reducerea expunerii la substanțe cancerigene și la radiații;

-îmbunătățirea cunoștințelor și a educației în domeniul sănătății,  pentru a promova un stil de viață mai sănătos.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share