Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Șefă de promoție: Școala m-a învățat să mint, să mă conformez, să-mi șterg cu buretele personalitatea

Şefa de promoţie de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, judeţul Arad, Iulia Cociuba, a susținut un discurs la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a care a ieșit din tiparele așteptate și a reușit să transmita adevăruri și emoții pe care copiii nu pot să le împărtășească, pentru că NU are cine să-i asculte și să-i înțeleagă.

Este timpul adevărului, școala, la fel ca familia și mai apoi societatea, au devenit locuri din care se nasc bolile, cu excepția acelora care au înțeles cum să-și crească și să-și protejeze copiii. Se învață pentru note, pentru burse, pentru premii, pentru a dovedi că sunt cei mai buni, sunt învățați să fie competitivi în loc să fie buni colaboratori, și mai puțin pentru a dobândi acele valori cu adevărat importante în viață.

Felicitări acestui copil curajos, care și-a înfruntat dascălii, în speță ”autoritatea”, și a înțeles că este un individ unic, cu un drum și alegeri unice, și nimeni și nimic nu-i poate uniformiza viața, care are dreptul de a-i fi una extraordinară.

Redăm discursul integral:

„Mă numesc Coţuba Iulia şi, deşi unii nu m-aţi vrut aici, diferenţa fiind de doar 3 sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtăşesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele.

Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit la cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

Şcoala a devenit un loc unde performanţele noastre sunt atribuite meritelor instituţiei şi profesorilor, iar eşecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învăţat mai degrabă cum e să fim superficiali şi ipocriţi, decât să ne dezvoltăm etic şi moral. Astăzi, în faţa dumneavoastră, îmi reafirm dorinţa de a fi autentică şi de a lupta pentru valorile în care cred.

Ştiu că acest discurs deranjează, dar sper să fie şi un pas spre conştientizarea unor probleme care au fost băgate sub preş atâta timp.

În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: şcoala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulţumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucăţică din ei de fiecare dată când s-au aşezat la catedră şi care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune şi cu rele liceul ne-a unit pentru că aveam un scop comun: să absolvim. Şi uite că am făcut-o! Mult succes! Mulţumesc!”

Citește și:

Gabor Mate: Pentru copii e chinuitor să fie ei înșiși, dacă mediul din jur nu-i vede, nu-i aude, nu-i acceptă și nu-i prețuiește exact așa cum sunt

Gabor Mate: ”Dependența nu este o boală, ci este nevoia de a primi dragostea pe care ei nu au primit-o în copilărie”

Gabor Mate: Acum există atâția experți care dau lecții de parenting tocmai pentru că am pierdut această relație

Gabor Mate: Copilul are o nevoie disperată de dragoste și acceptare necondiționată

Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share