Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Noi reguli pentru speciile protejate

Comisia Europeană a anunțat ieri noi reguli privind derogările emise de Statele Membre pentru speciile strict protejate!
Este o acțiune diplomatică care îl vizează de fapt direct pe ministrul Tanczos Barna care prin deciziile luate anul acesta periclitează viitorul României sălbatice.
COMISIA EUROPEANĂ a publicat în 12.10.2021 un “Document de orientare privind protecția riguroasă a speciilor de animale de interes comunitar în temeiul Directivei Habitate”.
Documentul se concentrează asupra obligațiilor care decurg din articolele 12 și 16 din Directiva Habitate. Acestea instituie un sistem de protecție riguroasă pentru speciile de animale enumerate în anexa IV litera (a) la directivă, permițând în același timp o derogare de la aceste dispoziții în anumite condiții. Documentul se bazează în principal pe hotărârile relevante ale CJUE și pe exemple de sisteme de protecție a speciilor existente în diferite state membre.
De exemplu, Comisia precizează ca în cazul în care o specie sau un habitat se răspândește ca atare într-o nouă zonă sau într-un nou teritoriu, acest teritoriu trebuie considerat ca făcând parte din aria de extindere naturală.
Se recomandă de asemenea utilizarea (“verificării prin cele trei teste”) un sistem atent controlat pentru acordarea derogărilor:
1) demonstrarea unuia sau a mai multora dintre motivele enumerate la articolul 16 pentru a permite, în condiții de strictă supraveghere, după criterii selective și la un nivel limitat, prelevarea sau deținerea de anumite specimene din speciile enumerate în anexa IV, în număr limitat, stabilit de autoritățile naționale competente,
2) lipsa unei alternative satisfăcătoare,
3) asigurarea faptului că o derogare nu afectează negativ menținerea populațiilor la un stadiu corespunzător de conservare.
A fost încă o data subliniat principiul selectivității care arata ca că derogarea în cauză trebuie să aibă un efect foarte specific, vizând anumite exemplare dintr-o specie sau chiar un gen sau o clasă de vârstă a speciei respective (de exemplu, numai masculii maturi), cu excluderea tuturor celorlalte categorii, nefiind permisă o aplicare generală referitoare doar la un număr de exemplare dintr-o specie!
Comisia a mai precizat că în majoritatea cazurilor, măsurile de prevenire a daunelor asupra culturilor sau efectivelor de animale (cum ar fi utilizarea de garduri corespunzătoare, dispozitive de intimidare a faunei sălbatice, câini de pază a animalelor, păstoritul sau modificarea practicilor de gestionare a efectivelor de animale, precum și promovarea îmbunătățirii stării habitatelor sau a populațiilor-pradă din speciile în cauză) pot fi o alternativă satisfăcătoare la utilizarea derogărilor în temeiul articolului 16 alineatul (1) litera (b).
Totodată, potrivit unui comunicat al CNA, membrii Consiliului au analizat, ca urmare a autosesizării, rapoartele de monitorizare privind modul în care radiodifuzorii au reflectat cazul ursului Arthur.

Au fost monitorizate emisiuni de ştiri şi dezbateri transmise în perioada 5 – 11 mai de 11 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Naţional TV, PRO TV, Prima TV, Realitatea Plus, România TV şi TVR 1). Constatând încălcări ale prevederilor legislaţiei audiovizualului referitoare la informarea corectă, respectiv art. 66 din Codul de reglementarea a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „în programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”, CNA a decis să sancţioneze cu câte o amendă de 5.000 de lei posturile: B1 TV, pentru ediţiile din 5 şi 11 mai ale emisiunii „Se întâmplă acum”; Realitatea Plus, pentru emisiunile „Ediţie specială” din 6 şi 7 mai, „Jocuri de putere” din 6 mai şi pentru ediţia din 8 mai a emisiunii „Deschide lumea”; România TV, pentru ediţiile din 5 şi 6 mai ale emisiunii „Punctul culminant”;TVR 1, pentru emisiunea „România 9” din 5 şi 6 mai.
De asemenea, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 66 din Codul audiovizual, CNA a decis să sancţioneze cu somaţie publică postul Antena 3, pentru emisiunea „Obiectiv” din data de 6 mai. Propunerea a fost făcută de Orsolya Borsos, membru CNA, care a reproşat posturilor tv „lipsa de echilibru”.
La rândul său, Dorina Rusu a susţinut televiziunile amendate au lansat acuzaţii nedovedite. „Eu aş încerca să văd puţin lucrurile din punct de vedere opus faţă de ce am văzut la televizor. Aş încerca să văd lucrurile din punct de vedere al persoanei care a venit în România cu permis legal de vânătoare să vâneze un urs. A stat 24 de ore, a vânat un urs şi a plecat. După o lună, s-a trezit cu o furtună în presă că a dat şpagă, că e implicat într-un lanţ mafiot de corupţie, că este un ciocoi, că fiind vânător este mai rău decât pedofilii, că face parte dintr-un lanţ de crimă organizată, că e un ucigaş, că, la o adică, fiind vânător, n-ar fi nicio pagubă dacă ar fi împuşcat, dacă ar muri şi el, (…) că a venit aici şi ne-a luat urşii, cerbii, munţii, pădurile, că a avut o înţelegere cu preşedintele că tatăl lui i-am dat un premiu preşedintelui acestei ţări. (…) Este, pe scurt, un spectacol ultranaţionalist, cu acuzaţii nedovedite„, a spus Dorina Rusu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share