Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Nu cred numai în America. Nu cred doar în Europa. Cred în America și Europa împreună”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a primit prestigiosul premiu Henry A. Kissinger în cadrul unei ceremonii, la Academia Americană din Berlin, pentru contribuțiile sale la relațiile transatlantice. Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, și Președintele emerit al Camerei Reprezentanților Statelor Unite, Nancy Pelosi, au rostit remarci elogioase.

În discursul său,  secretarul general al NATO a subliniat importanța relațiilor transatlantice și modul în care o legătură transatlantică puternică l-a făcut să se simtă în siguranță când a crescut ca tânăr în Norvegia și în SUA. El a subliniat ”că ambele maluri ale Atlanticului trebuie să păstreze ceea ce le unește și să investească în relație.

”În calitate de lideri politici de  astăzi, avem responsabilitatea de a alege diferit. Pentru a păstra ceea ce ne unește. Să investești în relație. Alegerea intereselor pe termen lung,  în locul câștigurilor politice pe termen scurt.(…) Pentru europeni, înseamnă că trebuie să investim mai mult în securitatea noastră comună.

Alianța transatlantică a servit bine Europa. Deschizând calea pentru o integrare europeană mai strânsă, reunificarea Germaniei și răspândirea democrației și a libertății în toată Europa Centrală și de Est.

Este o lecție de istorie pe care europenii trebuie să-și amintească.

La rândul lor, americanii trebuie să recunoască valoarea prietenilor și aliaților lor. Contribuțiile reale și substanțiale pe care le aduc la securitatea și interesele SUA.  Aliații NATO au stat cot la cot cu SUA din Coreea până în Afganistan. Toți au plătit un preț mare.

Pur și simplu nu este adevărat că europenii sunt free riders

Nicio altă putere majoră nu are atât de mulți prieteni și aliați ca Statele Unite. Orice politică care încearcă să submineze acest lucru, care încearcă să despartă SUA de aliații săi, pur și simplu risipește unul dintre cele mai mari atuuri ale SUA.

După unul dintre summiturile noastre de la Bruxelles, eu și președintele Biden am ieșit împreună din sediul NATO. Era târziu și toți ceilalți, cu excepția unor consilieri ai noștri, plecaseră. Ne-am oprit la memorialul 9/11 chiar în fața clădirii. O grindă de oțel răsucită de la unul dintre turnurile gemene. Am vorbit despre atac. Și despre cum a stat NATO cu Statele Unite.

Atunci și acolo am înțeles cu adevărat aprecierea profundă și sinceră a președintelui Biden pentru aliații Americii. Un sentiment care este împărtășit de un lung șir de democrați și republicani deopotrivă. Alianțele fac America mai puternică. Trăim într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Concurența la mare putere este în creștere. Puterile autoritare ne contestă interesele și valorile. (…) Există un război în Orientul Mijlociu. Și războiul din Ucraina continuă să dezvolte.

NATO puternică este mai importantă ca niciodată

Nu știu care va fi următoarea criză. Dar,  știu că suntem mai în siguranță,  atunci când le  confruntăm împreună. La fel cum m-am simțit în siguranță când eram recrutat în armata norvegiană.  Mă simt în siguranță acum. Pentru că știu că națiunile noastre s-au angajat să se protejeze și să se apere reciproc: ”Toți pentru unul, unul pentru toți ”  Nu există o solidaritate mai mare. Alianța noastră este piatra de temelie a securității noastre. Este o ancoră a stabilității. Și un stâlp al păcii în lume.  Contez pe voi toți pentru a menține puternică legătura transatlantică ”  a subliniat  el.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin