Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 26 februarie 2024, la Paris, la invitația Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru,  cu mai mulți lideri aliați pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei și modalitățile concrete pentru continuarea coordonată și de o manieră cât mai eficientă a sprijinului acordat Ucrainei.

La doi ani de la declanșarea războiului, liderii prezenți au reiterat condamnarea fermă a acțiunilor Rusiei și și-au exprimat susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. În egală măsură, liderii  au reconfirmat necesitatea de a continua sprijinul militar atât în plan european, cât și bilateral, fiind discutate opțiunile pentru intensificarea asistenței acordate Ucrainei.

În cadrul reuniunii, au fost abordate, totodată, și implicațiile războiului asupra securității europene și euroatlantice, un accent fiind pus pe implementarea deciziilor luate la Summitul NATO de la Vilnius.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1239860670759266

NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia, au declarat marţi agenţiei EFE oficiali ai Alianţei, idee care nu a fost discutată nici în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt comunitar, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. ”Este ceea ce-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”, au semnalat  și oficialii din cadrul NATO.

”Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil şi pentru viitor, şi anume că  nu vor fi trimise trupe la sol niciun soldat nu va fi trimis nici de ţările europene, nici de ţările NATO pe teritoriul ucrainean”, a precizat  și Olaf  Scholz într-o conferinţă de presă.

“Preşedintele Joe Biden a fost clar asupra faptului că ”Statele Unite nu vor trimite soldaţi să lupte în Ucraina”, a declarat, potrivit Reuters şi AFP, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA, Adrienne Watson, după ce  președintele Joe Biden s-a întâlnit la Casa Albă cu o delegaţie a Congresului american,  pentru a discuta despre ajutorul oferit Ucrainei.

Şi Regatul Unit, unul din principalii susţinători ai Ucrainei, a anunţat că nu are în vedere vreo “desfăşurare pe scară extinsă” în Ucraina, în plus faţă de personalul limitat pe care l-a trimis deja acolo “pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special pentru pregătirea medicală”.

Concluzia unanimă a participanților la reuniunea de nivel înalt de la Paris a fost aceea că ” este nevoie să fie intensificate toate eforturile pentru continuarea sprijinului multidimensional acordat Ucrainei”. 

Liderii au convenit în jurul a cinci categorii de acțiuni asupra cărora există un consens pentru a lua noi inițiative: apărare cibernetică; coproducția de arme în Ucraina; apărarea țărilor amenințate direct de ofensiva rusă în Ucraina, în special Moldova; capacitatea de a sprijini Ucraina la granița cu Belarus cu forțe nemilitare; operațiuni de deminare.

Emmanuel Macron  a insistat asupra faptului ”că este necesar să se acționeze mai rapid pe economia de război, începând cu muniții, sisteme de apărare sol-aer și rachete cu rază medie și lungă de acțiune, și că nimic nu trebuie exclus,  pentru a zădărnici războiul  de agresiune condus de Rusia în Ucraina” 

 


Distribuie acest articol Oficial Media
Share