Nu trebuie să-i uităm pe românii care au pierit în atentatele din SPANIA

În dimineaţa zilei de 11 martie 2004, 12 bombe plasate în patru trenuri au explodat în gările feroviare din Madrid – Atocha, Pozo del Tio Raymundo şi Santa Eugenia –  acesta fiind unul dintre cele mai mari atentate teroriste din Spania. Sute de mii de cetăţeni spanioli au organizat manifestaţii stradale, cerând explicaţii şi pedepsirea vinovaţilor. Timp de luni de zile, gările au fost pline de lumânări, flori şi mesaje de solidaritate faţă de victimele atentatului. Deşi guvernul spaniol a organizat o Comisie de Cercetări, asigurând poporul spaniol că vinovaţii vor fi pedepsiţi, totuşi, oficialii care se ocupau de acest caz au făcut tot posibilul pentru a tergiversa ancheta. În anul 2007, dintre cei 29 de suspecţi implicaţi în atentate, trei terorişti (doi musulmani şi un spaniol) au primit pedeapsa maximă, fiind condamnaţi la 40 000 de  ani de închisoare, însă opt dintre ei au fost achitaţi, în mod surprinzător printre aceştia aflându-se şi Rabei Osman El Sayed, „creierul” atentatelor.

În urma acestor explozii au murit peste 200 de persoane, iar peste 1.400 au fost ranite. Din informațiile furnizate de reprezentanții Ministerului Român de externe, de la acea dată, în urma atentatelor din Spania au murit, 8 români, 9 au fost  dați dispăruți, iar alți 70 au fost răniți. În final, 16 români au plătit cu viața, în atentatele  teroriste din Spania. Europarlamentarul Maria Grapini a adus un omagiu memoriei românilor, ducând la monumentul de la Madrid jerbe și flori.

”Moartea tragica a românilor din atentate, pe meleaguri străine nu trebuie uitata asa cum nu trebuie uitati eroii! E ste primul an când sunt la Madrid, după sângerosul atentat,  unde 16 romani și-au pierdut viața, al doilea număr ca mărime după spanioli. Și am simțit nevoia să fac acest lucru chiar în Vinerea Mare pentru catolici, și Vinerea Floriilor pentru creștinii ortodocși, să merg să depun flori ! Dumnezeu să-i odihnească!” a ținut să transmită europarlamentarul umanist, Maria Grapini.  Aceasta a fost însoțită de președintele Asociației  Românilor din Spania, Claudiu Covaciu și șeful departamentului PUSL din Diaspora, Radu Antonenco.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share