Nu vom face nici un compromis față de principiile fundamentale ale securității și securității europene, consfințite în Tratatul de la Washington

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre desfăşurarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei şi despre implicaţiile pentru securitatea europeană. Întrevederea  a avut loc, după ce, vineri, miniștrii de externe din țările NATO și-au exprimat încă odată sprijinul  pentru Ucraina și că acțiunile agresive ale Rusiei subminează grav securitatea în Europa, dar a asigurat că Alianța va depune toate eforturile pentru a găsi „o cale politică de urmat”.

„NATO își menține angajamentul privind abordarea dublă față de Rusia: descurajare și apărare, combinate cu un dialog semnificativ. Este un semnal pozitiv faptul că Rusia este acum pregătită să vină la masă și să discute, deoarece atunci când tensiunile sunt ridicate, dialogul este și mai important”, a subliniat Jens Stoltenberg. Suntem întotdeauna gata să ascultăm preocupările Rusiei, iar NATO va depune toate eforturile pentru a găsi o cale politică de urmat. Dar,  pentru ca dialogul să fie semnificativ, trebuie să abordeze și preocupările de lungă durată ale Aliaților cu privire la acțiunile Rusiei. Trebuie să se bazeze pe principiile de bază ale securității europene și trebuie să aibă loc în consultare cu Ucraina. De asemenea, ne consultăm îndeaproape cu alți parteneri cheie, cum ar fi Georgia, Moldova, Finlanda și Suedia, precum și Uniunea Europeană.”

”Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și suntem uniți în apărarea și protejarea tuturor Aliaților. NATO rămâne deschis unui dialog de substanță în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-și demonstreze dorința reală pentru dialog, diplomație și respectarea angajamentelor și normelor internaționale. Nu vom face nici un compromis față de principiile fundamentale ale securității și securității europene, consfințite în Tratatul de la Washington.(…)  Am convocat și reuniunea Comisiei NATO – Ucraina și vom avea consultări cu alți parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană. Orice țară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-și decide drumul și alianțele din care dorește să facă parte” a transmis și secretarul general adjunct, Mircea Geoană.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share