Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ROMÂNIA va avea un rol și mai important în cadrul NATO

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunța vinerea trecută, de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, ”că miniştrii apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum se va putea întări și mai mult prezenţa aliată pe flancul estic, propunând, astfel, înființarea de noi grupuri de luptă, inclusiv în România”
Săptămâna aceasta, urmează să se ia, la Bruxelles, decizii care confirmă și mai mult importanța strategică a țării noastre ca aliat transatlantic, în contextul apărării comune în fața amenințărilor și provocărilor ruse, la Marea Neagră.
„Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a afirmat Jens Stoltenberg, în contextul organizării, în perioada 16-17 februarie, la Bruxelles, a reuniunii ministeriale NATO, la care s-ar putea decide dislocarea unui grup de luptă al NATO în România.
Miniștrii apărării NATO  trebuie  să pună în mișcare un plan de constituire a patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina. Însă, având în vedere unele semnale diplomatice publice, desfășurarea unor grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de militari în Bulgaria, Slovacia și Ungaria are puține șanse.

”NATO rămâne pregătită pentru dialog. (…) NATO a trimis Rusiei propuneri scrise concrete, privind transparența, reducerea riscurilor și controlul armelor. Încă nu am primit un răspuns. Reiterez invitația mea către Rusia de a se întâlni din nou în Consiliul NATO-Rusia. NATO nu va face compromisuri cu privire la principiile de bază; dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale și capacitatea noastră de a proteja și apăra toți aliații”, a subliniat el. Secretarul general a spus că „miniștrii au salutat, de asemenea, progresele înregistrate în împărțirea sarcinilor, cu al șaptelea an consecutiv de creștere a cheltuielilor pentru apărare de către aliații europeni și Canada(…)  Miniștrii au decis să dezvolte opțiuni pentru consolidarea în continuare a apărării NATO, inclusiv să ia în considerare înființarea unui nou grup tactic NATO în Europa Centrală și de Est și în Europa de Sud-Est. Am salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup tactic în România. Comandanții noștri militari vor lucra acum la detalii și vor prezenta un raport în câteva săptămâni”, a spus Jens Stoltenberg.

Decizia este mai mult ca sigură, având în vedere că Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA).
 Și tot ieri, în prezența secretarului general adjunct NATO,  Mircea Geoană,  Nikolaos Panagiotopoulus, ministrul Apărării Naținale al națiunii conducătoare a ABDM și Vasile Dîncu, ministrul Apărării din țara noastră, a avut loc ceremonia de semnare a proiectului ABDM, România devenind cel de-al 15 lea participant.

Inițiativa ABDM le-a oferit Aliaților acces la muniții critice lansate prin aer în condiții mai favorabile încă de la începutul ei, în 2014. Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană  a spus: „ABDM și-a îndeplinit deja această promisiune încă din 2018. Prin strategii inovatoare de achiziție, participanții și-au redus costurile pentru munițiile ghidate de precizie cu 15 până la 20 la sută. Ca răspuns la cerințele operaționale urgente, au reușit să reducă termenele de livrare cu până la un an. În același timp, au îmbunătățit semnificativ interoperabilitatea și partajarea stocurilor lor, făcând trupele NATO o forță mai unificată în operațiuni”.

 

 

România s-a alăturat astfel,  oficial celorlalți participanți:  Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Regatul Unit.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share