Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O Europă Decarbonizată, Justă și Prosperă

Joi, la Deva, s-a desfășurat primul eveniment din cadrul seriei de dezbateri dedicate Viziunii pentru 2050: „O Europă Decarbonizată, Justă și Prosperă”, organizat de Pur și Simplu Verde și Consiliul Județean Hunedoara, în cadrul proiectului european AdJUST, finanțat prin Horizon Europe.
Evenimentul a reunit actori-cheie din diverse sectoare, incluzând reprezentanți ai ONG-urilor, bisericii, autorităților locale și universităților. Evenimentul a fost deschis de către Președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor.
Președintele Consiliului Județean a menționat că: “Este important să abordăm tranziția energetică într-un mod echilibrat, ascultând toate vocile din comunitatea noastră – de la autoritățile locale și reprezentanții sindicatelor, până la mediul de afaceri și organizațiile de tineret. Trebuie să dezvoltăm un plan care să integreze soluții reale și aplicabile pentru fiecare sector economic al județului, să asigurăm accesul la energie pentru toți și să protejăm grupurile vulnerabile din punct de vedere economic și social. În același timp, trebuie să rămânem deschiși și flexibili, gata să adoptăm soluții inovative care pot sprijini atât creșterea economică, cât și protecția mediului.”
Viziunea pentru 2050 propune o Europa decarbonizată, în care tranziția energetică să asigure nu doar sustenabilitatea mediului, ci și echitate socială și prosperitate comună. În cadrul acestei viziuni, Europa a reușit să elimine dependența de combustibilii fosili și să adopte surse regenerabile de energie, accesibile tuturor cetățenilor. Proiectul subliniază o nouă definiție a prosperității, în care resursele sunt utilizate eficient, iar inegalitățile economice și sociale sunt reduse. În acest context, democrația liberală este esențială, iar statele trebuie să asigure transparență și responsabilitate în procesul de guvernare.
În cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia de a discuta despre viziunea pentru viitor și de a contribui cu idei și sugestii pentru a susține categoriile vulnerabile și de a combate prețurile mari la energie. Propunerile au fost discutate într-un cadru interactiv, iar sugestiile primite vor fi integrate în viziunea europeană 2050.
Ioana Petrescu, Președintele Pur și Simplu Verde, a subliniat importanța creării unei viziuni comune pentru viitor: “Astăzi, mai mult ca niciodată, este esențial să construim o viziune comună pentru viitorul nostru. Chiar dacă traversăm momente dificile și avem perspective diferite asupra prezentului, trebuie să găsim calea care ne unește pentru a merge împreună spre un viitor mai bun. În fața provocărilor, nu trebuie să uităm că viitorul nu este scris. Suntem în fața unei oportunități de a redefini prosperitatea în termenii unui viitor sustenabil, în care fiecare cetățean al Europei are acces la energie curată și la locuri de muncă de calitate.”
Viziunea pentru 2050 reflectă multiple aspecte esențiale: protecția mediului, echitatea socială, sustenabilitatea energetică și democrația liberală ca formă de guvernare. În continuare, evenimentele vor oferi o platformă de dialog pentru implementarea acestei viziuni, punând accent pe colaborarea tuturor actorilor din țară pentru un viitor mai verde, mai echitabil și mai prosper.

Alături de alte județe din regiunea de Vest, județe cu o puternică dependență de exploatarea cărbunelui și a industriilor tradiționale, Hunedoara traversează o perioadă de adaptare, de recalibrare la trendurile europene de mix energetic și protejarea mediului.

Obiectivele județului, trasate ca atare prin Planul Teritorial de Tranziție Justă acoperă nevoile administrației hunedorene de modernizare și dezvoltare a unui ecosistem sustenabil pe termen lung pentru îmbunătățirea surselor de energie, protejarea mediului înconjurător, accelerarea investițiilor în turism, reducerea gradului de sărăcie energetică a populației, protejarea consumatorilor vulnerabili, și multe altele.

Delivery Unit-ul ce va funcționa la nivelul CJ Hunedoara, în directa coordonare a președintelui instituției, va avea un plan de acțiuni concrete de implementat pe termen scurt și mediu, care să ajute la realizarea obiectivelor mai sus menționate, prioritizând populația, în special categoriile vulnerabile, dar și IMM-urile.

AdJUST implică autoritățile publice europene, industria, societatea civilă și cercetătorii – adica helixul cuaduplu – pentru a proiecta și promova o viziune partajată, care să îi inspire spre scopul comun de a atinge neutralitatea climatică. Se bazează pe instrumente economice de evaluare a stării actuale, analiza statistică și abordări de cercetare din alte domenii ale științelor sociale și umaniste – incluzând științele politice, managementul afacerilor, administrarea publică, teoria politică, filozofia și etica – pentru a genera rezultate de cercetare metodologic solide privind întregul spectru de provocări ale tranziției juste. Acestea cuprind dimensiunile tehnice, economice și sociale / echitații pentru firme, lucrători, gospodarii și autoritățile publice și impactul distribuirii potențiale al pachetelor EU Green Deal, NextGenerationEU si Fit for 55. AdJUST combină astfel abordările de cercetare din discipline complementare cu un dialog social continuu, asigurând că proiectul practică știința deschisă, modelează dreptatea procedurală și construiește înțelegere, încredere și capacitate printre cetățeni și alți actori privind tranziția spre neutralitatea climatică.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share