Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O nouă atracție turistică pentru județul Hunedoara

 

Zi istorică pentru comuna BERIU. A fost inaugurat, pe terenul fostei linii forestiere abandonat din 1978 din cauza inundațiilor un mini traseu de 1, 2 kilometri,  aducând din Austria șinele construind un pod peste râul Orăștie.

Turiștii care vin la Costești la Sarmisegetuza Regia să viziteze cetățile dacice, pot îmbina acum utilul cu plăcutul pentru cei pasionați de hipism.

La Dacic Horses Traians pot călări caii și să facă o plimbare cu mocănița trasă de o locomotivă mică și în premieră un vagon vechi de epoca de 130 de ani adus din Elveția din orașul Neuchâtel tras de calul MILOȘ.

Calea ferată forestieră din ținutul cetăților dacice a fost construită în anii 1950, pentru a lega Orăștia, de așezările izolate de pe Valea Grădiștii aflate la poalele cetăților Costești, Blidaru, Fețele Albe, Sarmizegetusa Regia și alte, pentru transporta la lemnul exploatat din pădurile seculare ale ținutului dimprejurul cetăților dacice care au fost exploatate intensiv.

După deceniile în care „Mocănița” de la Orăștie a rămas doar în amintirea multora, doi oameni, Lucian Iambor și Georg Hocevar, au pus la cale un mic traseu care să mai atenueze din melancolii și totodată o nouă atracție turistică pe traseul ce duce la Cetățile din Munții Orăștiei.

„Tronsonul pe care îl deschidem, în localitatea Sereca de lângă Orăștie, face parte din fosta linie forestieră Orăștie – Sarmizegetusa Regia, care a fost închisă în 1978, după inundații. Pe el va circula un vagon de tramvai, vechi din 1884, care la început a fost folosit în Neuchatel, Elveția. El va fi tractat de locomotive micuțe, diesel, din anul 1957.

 

Noul traseu turistic este amenajat așa încât tracțiunea să poată fi făcută și de căluţul nostru Milos”, spune Georg Hocevar, austriacul, restaurator de locomotive și vagoane din România.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share