Avem nevoie de joacă, de acel spațiu în care să ne simțim liberi, să fim așa cum ne dorim, fără constrângeri, cu multă relaxare, cu bucurie, curiozitate, dezinhibare și lipsiți de grijile unor adulți, care uită mult prea des să mai fie copii. „Peatra din casa” nu este pentru copii, dar vorbește despre cea mai veche relație, cea dintre părinte și copil, dacă vreți, și întâia relație care oferă și prima iubire în viața unei ființe. Doar că oamenii au complicat lucrurile și s-au debarasat de iubire, au pus în locul ei tradițiile și obiceiurile, au dat valoare de unic adevăr stării materiale și sociale a vieții, au căutat să parvină prin orice mijloace, chiar cu prețul pierderii esenței vieții- iubirea.
Joaca actorilor din ”Peatra din casă” vorbește despre noi, despre fiecare copil și fiecare părinte, care măcar o dată a fost pus în situația de a i se oferi ”binele existențial”. Puiu Jipa, regizorul spectacolului ”Peatra din casă” ne-a răspuns la câteva întrebări despre experiența pe care a avut-o cu noul concept teatral pe care l-a pus în scena la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște. „Accidentele teatrale” și joaca sunt asigurate de: Antonia Ionescu, Delia Lazăr, Maria Nicola, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Alexandru Năstase, Răzvan Teodorescu. Și desigur, nu vom da tot din casă, pentru că spectacolul se trăiește, motiv pentru care va invitam la teatru sa vedeți cu ce se confruntă trupa Jipolini.
Oficial Media: Puiu, spune-ne câteva cuvinte despre ”Peatra din casa”:
Corneliu Jipa: Este o piesă a lui Alecsandri, am păstrat destul de mult din ea și spectacolul, în sine, urmărește ca fiecare dintre actori să se joace. Pe scurt, este o trupă de teatru cum sunt circurile ambulante care joacă în tot felul de orășele pentru a avea un trai decent și nu le sosește camionul cu decorul, costumele, recuzita. Și atunci ei încep să facă acest spectacol care s-ar fi desfășurat cu toate decorurile și costumele frumoase. Fiecare joacă mai multe fețe…fața lor personală, de actori dezamagiti că n-au de toate, fața personajului și cea în care relaționează cu publicul; fiecare personaj cântă, exact ca o trupă care este ușor dezlânată, ușor abulică, venită din toate părțile. Este o joacă pe care ei trebuie să o ducă de acum încolo mult mai departe. Este destul de greu să joci genul acesta de teatru…e un fel de commedia dell` arte, mai zăpăcită chiar, în care toată lumea încearcă să-l ajute pe celălalt, uneori ajutându-l chiar greșit, dacă se poate spune așa, și se nasc accidente teatrale. Spectacolul nu va fi gata niciodată. Am încercat să aduc cât mai multe accidente pe scenă, pentru că ele sunt comice, să nu fie doar povestite, să se vadă și în fața ochilor.
Oficial Media: Cum a fost perioada în care ai lucrat la piesă?
Corneliu Jipa: Am lucrat o lună la piesă. Întâmplarea cea mai haioasă este că actorii au fost adunati la repetiții în formula completă (7) doar de vreo 3-4 ori. Până la urmă binele învinge. Și ne-am adunat cu bine și a ieșit un spectacol fără mari pretenții..nici măcar nu pot spune că am semnat regia; da, conceptul este făcut de mine, și actorii au început să adauge pe rând. Le-am spus, aveți toată libertatea în limita bunului simț. Nu am urmărit o rigurozitate maximă. Încetul cu încetul își vor da seama, după reacțiile publicului.
Oficial Media: Cum s-au simțit actorii pe timpul repetițiilor?
Corneliu Jipa: Nu are niciun fel de importanță. Important este ceea ce se vede și că ei joacă chiar cu bucurie. A început să le placă până aproape de capăt. Va veni și momentul în care se vor distra mult mai mult decât publicul chiar.
Oficial Media: Despre muzică ce ne spui?
Corneliu Jipa: Muzica este a lui Alexandru Mihalcea, un tânăr care a absolvit Conservatorul la Compoziție, sincer, fără supărare, nu este exact muzica pe care mi-aș fi dorit-o, dar dacă asta a fost, de ce să nu o folosim.
Oficial Media: Te-am văzut în ultima vreme in foarte multe spectacole, ca și actor. Ti-ai dorit să pui în scenă un spectacol și cât timp a trecut de când ai regizat?
Corneliu Jipa: Nu, nu mi-am dorit neapărat. Dacă cineva îmi cere să fac asta, eu mă arunc, habar n-am ce apă este. Aici la teatru a fost acum șapte ani ultima dată ca regizor.
Corneliu Jipa, cunoscut de către apropiați drept Puiu, este „al” Teatrului Tony Bulandra încă din anul 2004. La Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” i-a avut ca profesori pe Ion Cojar, Marin Moraru și Adriana Popovici. A debutat la Teatrul de Nord din Satu-Mare, unde a jucat în peste 40 de spectacole și a regizat 10. Apoi, a venit din ce în ce mai aproape de Târgoviște, poposind pentru câțiva ani și la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov și la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Multe roluri a jucat, dar nici la regie nu a renunțat, pentru care dovedește un fler aparte, acela al spontaneității și simplității ingenioase.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
Aproape de comă alcoolică șoferul unui autocar a fost prins pe Autostrada București – Pitești de Poliția Găești
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Omraam: Dacă oamenii sunt mereu nemulțumiți, dezamăgiți, este pentru că au prea multă încredere în achizițiile materiale pentru a-i face fericiți
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna