Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Calendarul si evenimentele zilei de 16 martie

1957: A încetat din viaţă sculptorul Constantin Brâncuşi. Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris)

Evenimente 16 martie 2017

New York: Institutul Cultural Român de la New York va fi gazda lansării volumului „Testament – Anthology of Romanian Verse”, ediția americană – ora 19:00. Antologia este îngrijită de Daniel Ioniță. Volumul se dorește o promovare a poeziei românești clasice, moderne și contemporane, în limba engleză (peste 100 de poeți, de la Alecsandri și Eminescu, la Ana Blandiana, Nichita Stanescu, Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop și mulți alții)

Bruxelles: Premierul britanic Theresa May participă la Summit-ul Uniunii Europene

– Washington: Preşedintele american Donald Trump urmează să facă publice primele propuneri privind bugetul ţării

– Moscova: Vizita unei delegaţii parlamentare franceze, condusă de deputatul partidului de dreapta Les Républicains, care militează pentru o apropiere între Franţa şi Rusia (16 – 17 mar.)

– Dublin, Irlanda: Festivalul St. Patrick (16 – 19 mar.) (Citiţi integral pe www.rador.ro)

 

De-a lungul istoriei

1957: A încetat din viaţă sculptorul Constantin Brâncuşi. Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

1457: A fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

1705: Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic, hirotonisirea având loc în ziua următoare. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat în această calitate a fost instalarea unei tipografii la Râmnic.

1821: Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamația către bucureșteni”, prin care chema pe aceștia la lupta antiotomană.

1871: Guvernul Lascăr Catargiu a dizolvat Parlamentul.

1897: Legea pentru înființarea Societății naționale de agricultură din România.

1926: Fizicianul american Robert Goddard Hutchings a lansat prima rachetă cu combustibil lichid, in Auburn, Massachusetts; aceasta s-a ridicat la o înălțime de 12 m și a zburat pe o distanță de 56 m.

1935: Adolf Hitler a anulat clauzele militare aferente Tratatului de la Versailles din 1919; concomitent a fost publicată Legea reintroducerii servicului militar obligatoriu și prima utilizare a termenului Wehrmacht pentru ansamblul forțelor militare germane.

1945: Orașul german Würzburg a fost distrus în proporție de 90% de un bombardament britanic, în numai 20 de minute; 5.000 morți.

1947: A apărut, la București, „Revista literara” condusă de Miron Radu Paraschivescu.

1963: A erupt vulcanul Agung din Bali, ducând la uciderea a 11.000 de oameni.

1965: A avut loc premiera filmului Pădurea spînzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, film distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes.

1966: Astronauții americani Neil Armstrong și David Scott, aflați la bordul navetei Gemini 8, au reușit prima conectare a unei navete spațiale cu echipaj uman cu un alt obiect, o rachetă Agena.

1978: Aldo Moro, politician italian, fost prim ministru, a fost răpit de un comando al grupului terorist „Brigăzile roșii”; mai târziu a fost ucis de răpitorii săi.

1985: Jurnalistul american Terry Anderson a fost răpit de teroriști la Beirut (Liban) și a fost eliberat în 1991, după 2.454 de zile petrecute în captivitate.

1999: Comisia Europeană prezidată de Jacques Santer și-a anunțat demisia, fapt fără precedent în istoria instituției europene.

Citeste si:

ZIUA BRANCUSI- OFICIAL MEDIA

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share