Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„O să fiu executat„ a transmis fondatorul canalului NEXTA după arestarea sa

Uniunea Europeană va lua măsuri împotriva celor responsabili pentru deturnarea avionului Ryanair, forțat să aterizeze la Minsk, fiind necesară o anchetă internațională pentru a se stabili dacă au fost încălcate normele internaționale în materie de aviație, a transmis Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. 
România  condamnă  cu fermitate demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius. “MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria”, informează MAE într-un comunicat de presă. și în care anunță că ambasadorul Belarusului la București a fost convocat pentru explicații sediul Ministerului.
Uniunea Europeană și NATO au reacționat duminică în termeni duri după ce guvernul din Belarus al președintelui Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion de linie al companiei Ryanair, forţat să aterizeze la Minsk pentru arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei.
Și Washingtonul a solicitat eliberarea imediată a jurnalistului belarus Roman Protasevici și a subliniat că ”actul șocant comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani”.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis că deturnarea acestui avion și reținerea opozantului Roman Protasevici  reprezintă “un incident grav şi periculos” şi a cerut “o anchetă internaţională”.

De cealaltă parte, președintele Consiliului European, Charles Michel, a asigurat că ”acest incident fără precedent nu va rămâne fără consecințe”, iar el va fi discutat la summitul extraordinar al liderilor europeni de la Bruxelles, ce are loc în aceste două zile,  24-25 mai.

Atunci când dictatorul din Belarus a ordonat să se închidă Internetul, a fost umilit de un canal de Telegram care a rămas în picioare și a arătat lumii atrocitățile regimului. Președintele  Lukașenko s-a răzbunat: a deturnat un avion ca să-l prindă pe fondatorul de 26 de ani al canalului NEXTA.A trimis personal un MiG-29 ca să intercepteze avionul Ryanair 4978, care zbura de la Atena la Vilnius, dar a fost forțat să aterizeze la Minsk, unde îl așteptau mascații. E a treia “operațiune specială” din ultima săptămână împotriva jurnaliștilor: pe 18 mai, poliția a intrat în redacția ziarului Tut.by, a arestat 13 jurnaliști și a confiscat calculatoarele;  pe 21 mai, au descins în studioul televiziunii Belsat și au arestat 6 tehnicieni. Două jurnaliste de la televiziune erau deja condamnate la câte doi ani de închisoare. Cele două instituții de presă aveau o audiență de milioane de oameni și ajungeau la peste jumătate din populația țării, rivalizând televiziunea de stat. Dar cel mai deranjant era canalul de Telegram NEXTA, care difuza instant la peste un milion de urmăritori cele mai noi scene de protest. Redactorul-șef era Roman Protasevici, fost student la jurnalism înainte să fie dat afară din universitatea de stat pentru că voia să scrie despre proteste.  În 2019 a fost nevoit să fugă din țară, ca să nu fie arestat înainte de alegeri, cum e datina în Belarus. KGB-ul l-a trecut pe lista de teroriști, dar se simțea în siguranță în țările Uniunii Europene. Ieri se întorcea de la o conferință economică din Atena. A trimis unui coleg mesaje din aeroport, i se părea că e urmărit și filmat de câțiva bărbați. “O să fiu executat”, le-a spus terifiat celorlalți pasageri când a văzut că zborul e deturnat. I-a dat laptopul prietenei lui, dar și ea a fost arestată. După șapte ore la Minsk, avionul a plecat fără ei. 29 de jurnaliști sunt încarcerați în Belarus, alături de sute de “dușmani” ai regimului. Jurnalista Tatiana Kapitonova de la Belsat, care tocmai a fost eliberată, povestește că erau îngrămădiți 14 oameni într-o celulă, pe paturi supraetajate de fier, fără saltea. “Dormeam pe podea, acolo era cel mai cald.”  Acum trei zile, pe 21 mai, activistul Vitold Ashurak a murit într-o colonie penală după ce a fost condamnat la cinci  ani de închisoare pentru participarea la protestele de anul trecut. ” Represiunea a atras sancțiuni internaționale, care nu au reușit decât să întărâte regimul Lukașenko.

Pe 10 aprilie, ministrul de externe Vladimir Makei a amenințat că escaladarea conflictului va duce “la dispariția societății civile de care sunt așa preocupați partenerii noștri europeni”. Asta a dus la evenimentul de ieri, descris de liderii europeni ca “piraterie” sau chiar “terorism de stat”.

Rușii au descris-o ca “o operațiune specială strălucită”, în cuvintele unui parlamentar aliat cu Putin. “Nu credeam că o să invidiez vreodată Belarusul”, a scris pe Twitter redactorul-șef Russia Today, “dar de data asta Taica a jucat superb”. Lukașenko urmează să se întâlnească cu Putin la Soci zilele următoare. După modelul lui, organizează un referendum de modificare a Constituției. Așa se pregătește campania electorală în ultima dictatură a Europei.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share