”Obiectivul nostru general este să rămânem uniți”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat marţi la Washington ţările care doresc să consolideze apărarea europeană, subliniind că a crea structuri „concurente” cu NATO riscă să slăbească şi să divizeze Alianţa Nord-Atlantică.

În timp ce  membrii Uniunea Europeană se reuneau în Slovenia, Jens Stoltenberg a fost întrebat în cursul unei conferinţe la Universitatea Georgetown din Washington cu privire la consecinţele acordului AUKUS dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie asupra relaţiilor transatlantice.

„Înţeleg ca Franţa să fie dezamăgită după ce Canberra a rupt un uriaş contract de achiziţie a unor submarine franceze. În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru general, care este acela că trebuie să rămânem uniţi”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Dar „nu cred în eforturile de a crea ceva în afara cadrului NATO , ori de a concura sau de a duplica NATO”, a adăugat secretarul general al Alianţei.

Ca un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat sau guvern reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei Ljubljana, Jens Stoltenberg, care este norvegian, a subliniat că 80% din cheltuielile de apărare NATO au fost asigurate de ţări din afara UE. „Sunt, desigur, Statele Unite, dar şi alţi aliaţi”, a subliniat el.

„Este, de asemenea, şi geografia”, a reamintit el. „Turcia la sud, Norvegia şi Islanda la nord, iar la vest Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. Dacă vă uitaţi pe o hartă, acestea sunt importante pentru protecţia întregii Europe(…) Orice încercare de a slăbi legătura transatlantică prin crearea de structuri alternative, spunând că ne putem descurca singuri, nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza şi Europa” a conchis  secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

NATO in a competitive World – A conversation with NATO Secretary General Jens Stoltenberg hosted by Brookings Institute and Georgetown University

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share