Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

OPEN CALL pentru artiști și artiste din Germania, România și Republica Moldova

În urma succesului primei ediții din 2020 a proiectului transnațional CoLaboratory, rețeaua de organizații culturale germane din România și Republica Moldova îi invită pe artiști la o nouă serie de colaborări digitale. În cadrul CoLaboratory vor fi analizate și experimentate noi forme de colaborare artistică, accentul fiind pus pe dialog și schimbul de idei pe întreaga durată a procesului creativ.

Împreună: De câtă distanță are nevoie apropierea?

Contactele sociale – de la prieteni, parteneri până la viața de familie – reprezintă pentru noi oamenii un pilon central al nevoilor de bază. Modul în care interacționăm cu ceilalți și felul în care ne menținem relațiile a suferit transformări esențiale.

Invităm artiștii să analizeze îndeaproape ce presupune tema „împreună” și să reflecteze asupra transformărilor relațiilor interumane.

În cadrul programului interdisciplinar de rezidențe CoLaboratory 2.0 aducem împreună 12 artiști din trei țări, grupându-i în perechi formate din: artiști români sau moldoveni + artiști germani. Tandemurile vor colabora timp de o lună pentru a crea o lucrare de artă digitală care să îmbine două forme de exprimare artistică: animația și sunetul.

Ce oferă proiectul?

 Fiecare artist selectat va primi o bursa de creație în valoare de 500 euro și mentorat din partea organizatorilor și a partenerilor. De asemenea, fiecare dintre cele 6 lucrări rezultate va primi un buget de producție de 400 euro.

Rezultatele rezidențelor vor fi prezentate în toate orașele partenere. Showcase-ul rezultatelor va avea loc în cadrul festivalurilor pe care le organizează sau a galeriilor pe care le curatoriază partenerii proiectului.

Cine poate aplica?

 Apelul este deschis artiștilor interesați din domeniile:

  • Animație: video art, cartoons, computer animatios etc.
  • Sunet: artă sonoră, muzică experimentală etc.

Artiștii din orice țară – Germania, Republica Moldova și România – pot aplica atât pentru domeniul animației, cât și pentru artă sonoră. Ulterior vor fi formate echipe mixte de artiști, fiecare dintre ele cuprinzând ambele forme de expresie. Un juriu format din reprezentanți ai centrelor culturale germane și ai instituțiilor partenere selectează participanții și îi reunește în tandemuri.

Perechile de artiști vor fi alcătuite dintr-un artist german și un artist provenind din orașul în care activează fiecare instituție + partener: Brașov, București, Chișinuă, Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara.

Programul CoLaboratory este conceput ca o rezidență tandem online, întâlnirile dintre artiști precum și dintre aceștia și organizațiile partenere urmând să se desfășoare online. Întâlnirile vor avea loc în limba engleză.

Un proiect inițiat de organizațiile culturale germane din România și Republica Moldova:

Goethe-Institut Bukarest, Centrul Cultural German Braşov, Centrul Cultural German Sibiu, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Timișoara și Goethe-Zentrum Chișinău.

Parteneri locali din sectorul artelor vizuale alături de care vor fi organizate rezidențele artistice:

> Amural | Brașov

> RADAR New Media Art | București

> Clujotronic | Cluj-Napoca

> Artcor | Chișinău

> Simultan | Timișoara

> TBA Sibiu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share