Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Opriți-vă odată din nemerniciile voastre, că și așa ați făcut prea mult rău Gorjului”

”Nu cred că mai puteau fi salvați, pentru că erau foarte mulți și până au ieșit cei vii, ei nu mai puteau fi salvați” 

La CEO în trei ani s-au produs 49 de accidente de muncă cu răniți și patru accidente de mucă mortale. Pentru toate au fost trasate măsuri, pe care, compania condusă de liberalul Daniel Burlan nu le-a pus în aplicare, a declarat șeful ITM Gorj, George Romanescu, scriu colegii de la publicația locală, Gorjanul.

Un vehicul în care s-ar fi aflat 25 de muncitori s-a răsturnat, marți, 17 ianuarie, la Cariera Jilț Sud, din Complexul Energetic Oltenia. Trei oameni, în vârstă de 29, 38 și 48 de ani, au murit. Alți 10 au fost răniți. Primele verificări ale poliţiştilor arată că autoutilitara a căzut în gol aproximativ trei metri. Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Minerii, alături de o parte de liderii de sindicat din CEO au organizat proteste de mulți ani, în Piața Prefecturii din Tg. Jiu și nu numai, în care au adus în atenția opiniei publice  despre condițiile în care muncesc și și-au cerut drepturile care li se cuvin conform legilor actuale.

Dar, soarta  minerilor a fost mereu în mâinile lui Dumnezeu, pentru că, în ultimii ani, nu s-au mai făcut investiții majore, achiziții de utilaje, etc. Unde sunt milioane de euro alocați pentru retehnologizare și modernizare, în buzunarele cui s-au scurs?
Aici, organele de anchetă ar trebui să-și facă datoria. Despre jaful din minerit am scris de multe ori, în cadrul publicației nostre, dar, acum, adevărul trebuie să iasă la suprafață și iată că, unii au început să și vorbească.

Dar, oare până când?  Neregulile constatate de-a lungul anilor au fost cuprinse și rapoartele celor de la Curtea de Conturi, ce vizează chiar  fragmentarea contractelor de achiziții publice în domeniul închirierii de utilaje, fără a se mai aplica procedurile concurențiale, contractele fiind încheiate  doar pe o perioadă de trei luni.

”Ăștia nu sunt oameni, sunt animale!” spune fostul lider sindical de la Cariera Jilț Sud, Ion Popescu, revoltat că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a zâmbit, marți seară, când a acordat interviuri după tragedia în care au murit 3 oameni iar 10 au fost răniți. Popescu ține legătura cu foștii colegi. Cu unul dintre cei decedați, lăcătuș mecanic, a colaborat cât a fost în activitate. Liderul sindical a făcut și  greva foamei,  pentru a atrage atenția asupra condițiilor de lucru inumane din minerit.

”Au fost trei victime iar cauza morții, pentru toți trei, a fost asfixia. Unul dintre ei a murit asfixiat prin limitarea mișcărilor respiratorii, probabil obiectele și oamenii din jurul lui l-au asfixiat și nu a mai putut să respire. Iar la ceilalți doi s-a suprapus și aspirarea din stomac de lichid alimentar pe calea respiratorie care a dus la asfixiere și deces. Doar primul dintre ei avea o fractură de stern care este un traumatism toracic ce i-a limitat respirația.  Ceilalți nu aveau fracturi, ci s-au înecat în urma unei compresiuni, în învălmășeala aceea de acolo.

A fost doar un traumatism abdominal dar nu au avut rupte membre, coaste sau coloana. Nu au mai avut oxigen două-trei minute și nu mai puteau fi salvați. Nu cred că mai puteau fi salvați, pentru că erau foarte mulți și până au ieșit cei vii, ei nu mai puteau fi salvați, „  este declarația medicului legist,care a efectuat autopsia celor trei mineri decedați.

”Am lucrat 37 de ani în carieră Jilt-sud vă pot spune că am prins perioade când luam salariu cu zero în față de multe ori, culminând cu 0,40 înainte de ’89, dar am continuat să rămânem,  pentru că eram siguri că vor veni și zile bune pentru noi. Pentru cei care știu,  o carieră nou deschisă,  abia după 10,15 ani trece pe producție puternică și nu ne-am înșelat, am cunoscut și am lucrat pot să spun cu pionieri ai mineritului: Dl. Bercea, Dl. Huidu și alții, dar să nu uit de marele caracter Dl Baican, Alecu, de ce vă spun toate astea, când s- a trecut la conducerea companiei,  la sistemul dual, ne-au spus că o să curgă lapte și miere și că,  nu o să mai facă stânga, fără dreapta, ce vrea fiecare ,  tradus în zilele noastre,  nu au făcut altceva decât să-și pună în conduceri oameni cu un caracter gregar, niște gargaragii, agiamii care nu au treabă cu extracția lignitului și cu producerea energiei, și acum să vină acest Iordache ( n.r. senator de Gorj)  și să-l propună pe finul lui Popescu, fost electrician la Turceni promovat șef și să-l pui în directoratul CEO, e strigător la cer. Opriți-vă odată din nemerniciile voastre, că și așa ați făcut prea mult rău Gorjului  ” transmite un fost angajat, revoltat de ceea ce s-a întâmplat la CEO.

 Mai mulți consilieri locali ai USR cer decretarea stării de doliu în comuna Mătăsari.

”Aici, ca și în multe alte cazuri, vinovați vor fi muncitorii, CFL-istul și eventual conducătorul auto. Și nu directorul Carierei Jiltț tovarăsul D.D, nu șeful de schimb care atunci când îl anunți că nu poți efectua transportul cu astfel de epave urlă isteric să-ți cauți loc de muncă, nu cel răspunzător cu asigurarea căilor de acces în sectoare…nimeni nu răspunde aici, un colos energetic care a ajuns acum un amărît de S.R.L. care mai poate vinde doar “lame și chiloți de dame”. Băăă…prostovanilor, mergeti la spart buturi, mor oameni din cauza incompetenței voastre!” scrie pe o rețea de socializare, un alt miner.

Acuzații grave se aduc și unor lideri de sindicat, încadrați pe posturile de inspectori sociali, mulți dintre ei, în cârdășie cu cei din conducerea CEO.

”Păcat! Ne omoară afaceriștii astia, nu-i mai întreabă nimeni de nimic! Să ducă și Vola de-a murit Petrică în Roșia cu ea,  că tot stă în depozitul de cărbune! Unde sunt inspectorii sociali? Nu zic nimic? Banii tot trebuie să-i dea înapoi, nu îi lasă Curtea De Apel! Poate se lasă și cu dosare!Toți niste jegoși, caută să ne conducă, dacă se poate doar cu frică! Să bage pumnul în gura la toți! Așa fac și în cariere! Ce să facă jagardelele astea,  când stau tot timpul la televizor? Se mută de colo-colo! De unde și numele: latră pe la televizor fară rost! Scot sunete degeaba! Sunetele morții…greu de explicat!!!”  mai scrie un altul….

Rețelele de socializare au devenit acum, portavocea celor nemulțumiți de condițiile de muncă din CEO și cu toții așteaptă, soluții, pentru ca astfel de accidente de muncă să nu se mai repete, în viitor și să nu mai existe și victime. 

Ferm a fost și premierul Nicolae Ciucă care le-a cerut celor la Ministerul Enegiei soluții concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă la CEO ”Până la ședința de guvern de săptămâna viitoare am cerut să îmi fie prezentate primele date, concluzii și măsuri împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului și soluții concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia. Trebuie să ne asigurăm că astfel de situații nu se vor mai repeta!”a spus premierul,  în plenul ședintei de guvern.

E dureros, suntem în UE, dar se întâmplă încă, asemenea nenorociri. Din păcate,  statul nostru este încă orb la condițiile inumane în care muncesc minerii. Să nu uităm și de condițiile de muncă din bazinul Valea Jiului, lipsurile materiale și condițiile de muncă generând și mineriadele, conduse de fostul lider sindical Miron Cozma, dar și multe accidente în mină soldate cu zeci de morți.

”În acea mașină se aflau peste 30 de persoane care mergeau la muncă în condițiile acelea de drum. Cum se poate ca acești lideri de sindicat care au permis ca acești mineri să meargă așa la muncă???  Dacă guvernul nu îi face responsabili pe acești lideri de accident, eu voi face plângere la DNA. Acolo se discută despre renegocierea contractului de muncă pe 2023 și se discută despre protecția muncii. Dacă ele nu există, dau în judecată sindicatele pentru omor!” , a declarat Cozma la România TV.

”Nămolul e până la gât în carieră”, „Cu astea suntem transportați la lucru, cu mașini vechi de 50 de ani”, „Să vină boșii în carieră, cu mașinile astea”, „Unde sunt șefii, nu se văd! Să vină aici să vadă cum murim. Șefii stau în birouri, noi în noroaie. Ei se plimbă cu Dusterele, noi în mașini ca niște cavouri” au fost parte din acuzațiile minerilor afectați de accidentul de muncă.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share