Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

COD PORTOCALIU ȘI HIDROLOGIC ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică 𝗖𝗢𝗗 𝗣𝗢𝗥𝗧𝗢𝗖𝗔𝗟𝗜𝗨, valabilă în intervalul 19 ianuarie, ora 14.00 – 20 ianuarie, ora 20.00.

Fenomenele vizate sunt: precipitații abundente, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50…70 l/mp în Carpații Meridionali. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie), în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă. În zona înaltă (la peste 1700 m) vor fi intervale în care va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h) și vizibilitate redusă. în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă. Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.

Atenționare hidrologică  COD PORTOCALIU în  județul Hunedoara

 Interval: 19.01.2023 ora 12:00 – 20.01.2023 ora 24:00
 Fenomene hidrologice:
Scurgeri importante pe versanti, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici.
 Bazinele hidrografice: Crișul Alb și Jiu
Având în vedere avertizările primite, s-a dispus activarea Grupei Operative din cadrul ISU Hunedoara, completată cu specialiști ai SGA pentru a se monitoriza permanent situația din teren. De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de inundații, ISU Hunedoara a dispus prealertarea fiecărei subunități de intervenție, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor hidrologice primite.
𝐑𝐄𝐂𝐎𝐌𝐀𝐍𝐃𝐀̆𝐑𝐈:
– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
– nu aruncați la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;
– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor hidrometeorologice;
– în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.
– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;
– în cazul unei situații de urgență reale, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 ! Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share