Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ORDINARIATUL EPISCOPAL ȘI BIROURILE CENTRALE

1. Hramul Catedralei Sf. Gheorghe
Consacrarea festivă a Catedralei Episcopale din Timişoara (Domul) a avut loc în data de 24 aprilie 1803, prin episcopul de Cenad Ladislau Kőszeghy. În acest an acest eveniment va fi sărbătorit duminică, 23 aprilie 2023 începând cu ora 11.00. În Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Timişoara Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va celebra o Sfântă Liturghie solemnă, omilia va fi rostită de către Msgr. Johann Dirschl vicar general.

2. Ordinea Sf. Liturghii în Catedrala Sf. Gheorghe (Dom)
În Catedrala Sfântul Gheorghe Sf. Liturghii sunt celebrate în fiecare săptămână de luni până sâmbătă la ora 7.15 și la ora 18.00. În perioada 1 mai – 1 octombrie, Sf. Liturghii de după-amiază vor fi celebrate începând cu ora 18.30.
Sf. Liturghii de după-amiază sunt celebrate în limba română.
Sf. Liturghii de dimineață (ora 7.15) sunt celebrate în următoarele limbi:
Luni, marți și miercuri în limba română
Joi și vineri în limba maghiară
Sâmbătă în limba germană.

Duminica și în zilele de sărbători, programul Sf. Liturghii este următorul:
ora 9.00 în limba maghiară
ora 10.00 în limba germană
orele 11.00 și 18.00 (între 1 octombrie – 1 mai la ora 18.30) în limba română

În zilele de sărbătoare care cad timpul săptămânii (luni-sâmbătă), se celebrează o Sf. Liturghie în trei limbi la ora 11.00 și o Sf. Liturghie în limba română la ora 18.00 (18.30). Excepție fac Paștele și a doua zi de Crăciun, precum și sărbătorile de poruncă, când Sf. Liturghii se celebrează conform programului duminical.

Liturghii pontificale în Catedrala Sf. Gheorghe (Domul)
– Ajunul Crăciunului și ziua de Crăciun
– Duminica Floriilor
– Joia Mare
– Vigilia pascală
– Duminica Sf. Paște
– Duminica Sf. Rusalii
– Solemnitatea Trupul și Sângele lui Cristos, după-amiază
Atunci când de la ora 11.00 se celebrează Sf. Liturghie pontificală, celelalte Sf. Liturghii programate pentru înainte de amiază sunt anulate.

3. Programe pentru tineri.
Cu ocazia vizitei Sf. Părinte Papei Francisc în Ungaria, Conferința Episcopală Catolică Maghiară i-a invitat pe credincioșii din diecezele din țările învecinate în inima Ungariei, la Budapesta.
Deoarece sâmbătă, 29 aprilie a.c., începând cu ora 16.30 în programul vizitei Sf. Părinte este inclusă și o întâlnire cu tinerii, Centrul Diecezan de Tineret din Timișoara va organiza o deplasare cu autocarul la Budapesta pentru tinerii din Dieceza noastră.

4. Pregătire spirituală pentru Consacrarea Domului Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara
În perioada 13-21 aprilie 2023 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara începând cu ora 18.00 va avea loc zilnic o Adorație euharistică ca pregătire spirituală a consacrării acestui lăcaș de cult. Programul spiritual va fi organizat de următoarele parohii:

13. IV. – Parohia Timișoara VI Fratelia
14. IV. – Parohia Timișoara II Fabric
15. IV. – Parohia Dumbrăvița
16. IV. – Parohia Timișoara V Mehala
17. IV. – Parohia Timișoara III Elisabetin
18. IV. – Parohia Personală Bulgară
19. IV. – Parohia Timișoara VII Freidorf
20. IV. – Parohia Timișoara IV Iosefin
21. IV. – Adorație Euharistică Comună

5. Exerciții spirituale în Dieceza de Szeged-Csanád
În zilele de 17 și 18 aprilie a.c. Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va conduce exercițiile spirituale pentru preoții Diecezei de Szeged-Csanád, la Seghedin și la Békéscsaba.

6. O delegație a Fundației Renovabis la Timișoara
În perioada 20-23 aprilie 2023 un grup de reprezentanți ai Fundației „Renovabis” – fundația de întra-ajutorare a Bisericii Catolice din Germania, pentru domeniul înnoirii pastoral-sociale în țările est-europene – va vizita Dieceza Romano-Catolică de Timişoara. Membrii delegației se vor întâlni cu Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara și vor vizita acele proiecte care s-au realizat prin sprijinul acordat de către această fundație. Membrii delegației vor participa, în data de 22 aprilie la Consacrarea Domului, iar în data de 23 aprilie la sărbătoarea patrociniului (hramul) Domului. În data de 21 aprilie oaspeții vor vizita proiecte ale Bisericii Greco-Catolice în Banat.

7. Cerc biblic la Ordinariatul Episcopal
La inițiativa Excelenței Sale Iosif Csaba Pál episcop diecezan la Ordinariatul Episcopal a luat ființă un cerc biblic pentru adulții tineri. Întâlnirea următoare va avea loc în data de 20 aprilie a.c. de la ora 19.00.

8. Întâlnire și rugăciune ecumenică cu tinerii
În acest an și Timișoara deține titlul de Capitală Culturală Europeană. Cu această ocazie și în spirit de unitate, Grupul Ecumenic de Inițiativă a Tinerilor din Timișoara va organiza, în perioada 1-7 mai 2023, un Festival Ecumenic de Tineret, festival ce se dorește a fi tineresc, creștinesc și organizat în sprit de unitate. Festivalul ”Ecumenical Youth-Fest”, un festival izvorât din inimile a numeroși tineri creștini, va avea ca motto ”Walking all together in the light of Christ” – ”Mergând cu toții, împreună, în lumina lui Cristos”. Logo-ul evenimentului, simbolul XP, cunoscută drept ”Monograma lui Isus Cristos”, reprezintă un simbol creștin timpuriu, constând din primele două litere grecești ale numelui Χριστός (în limba română „Cristos”). În data de 29 aprilie a.c. începând cu ora 18.00 la sediul Ordinariatului Episcopal Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan se va întâlni cu tineri organizatori și voluntari care activează în comunitățile diferitelor confesiuni religioase și mișcări ecleziale din Timișoara. După întâlnire, începând cu ora 19.15 în Catedrala Sf. Gheorghe (Dom) va avea loc o rugăciune ecumenică.

9. Vizita Sf. Părinte Papa Francisc în Ungaria
Cu ocazia vizitei Sf. Părinte Papei Francisc în Ungaria, Conferința Episcopală Catolică Maghiară i-a invitat pe credincioșii din diecezele din țările învecinate în inima Ungariei, la Budapesta.
Răspunzând acestei invitații, Dieceza de Timișoara va organiza o deplasare a credincioșilor la Sfânta Liturghie de încheiere a vizitei, care va avea loc duminică, 30 aprilie a.c., ora 9.30, ora Ungariei.
Deoarece sâmbătă, 29 aprilie a.c., începând cu ora 16.30 în programul vizitei Sf. Părinte este inclusă și o întâlnire cu tinerii, Centrul Diecezan de Tineret din Timișoara va organiza o deplasare cu autocarul la Budapesta pentru tinerii din Dieceza noastră.

ARHIDIACONATUL DE TIMIȘ

1. Concert de binefacere în beneficul Băncii pentru Alimente
Orchestra de cameră Incanto Quartetto și invitații săi vor susține joi, 20 aprilie a.c. începând cu ora 19.00 în biserica Preasf. Inimă a lui Isus din Timișoara III. Elisabetin un concert caritativ în beneficiul Băncii pentru Alimente din Timișoara. Își dau concursul: Ovidiu Rusu (vioară), Nada Petrov (vioară), Vaeceslav Mînzat (violă), Marius Bernecker (violoncel), Corina Murgu (concert maestru, solist).

2. Adorație Euharistică în biserica parohială Timișoara-Fratelia
În biserica parohială Sf. Iosif din Fratelia A, în fiecare joi după Sf. Liturghie de la ora 18.00 vor avea loc Adorațiile Euharistice având ca temă, ca și până acum, Preasfânta Inimă a lui Isus. Meditațiile vor fi și anul acesta ținute de către Pr. Adalbert Jäger, canonic decan și paroh al acestei comunități.

3. Studiu biblic în Parohia Jimbolia
În perioada 14 martie – 13 iunie a.c., în fiecare marți de la ora 19.00 în sala de cateheză a Parohiei Romani-Catolice Jimbolia va avea loc un studiu biblic intitulat: „De la Geneză la Isus”. Scopul studiului biblic este de a avea o vedere de ansamblu asupra celei mai importante colecții de cărți din istoria omenirii, ceea ce numim Biblia sau Sf. Scriptură.

Programul cursurilor:
25.04 Abraham, părintele nostru în credință
03.05 Exodul, din Egipt la Sinai
09.05 Exodul, peregrinarea prin pustiu
16.05 Întemeierea regatului legământului
23.05 Natura regatului davidic
06.06 Noul Moise, noul legământ
13.06 Transformarea regatului

4. Ședințe arhidiaconale
În zilele de 25, 26 și 27 aprilie a.c. vor avea loc ședințe arhidiaconale în Dieceză. În data de 25 aprilie preoții din Ardidiaconatul de Timiș se vor întâlni la Liceul Teologic Romano-Catolic Gerhardinum, Timișoara. Ședința va începe la ora 10.00 cu Sf. Liturghie celebrată în biserica Ordinului Piarist. Tema întâlnirii constituie părțile referitoare la pastorație din exortația apostolică Evangelii gaudium a Sf. Părinte Papa Francisc. Prelegerea va fi ținută de Pr. Veniamin Pălie arhidiacon al Arhidiaconatului Banatul Montan, paroh al bisericii Maria Zăpezii dein Reșița. La întâlnire va fi prezent Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop dicezan.

ARHIDIACONATUL DE MUREȘ

1. Ședință arhidiaconală
În zilele de 25, 26 și 27 aprilie a.c. vor avea loc ședințe arhidiaconale în Dieceză. În data de 26 aprilie preoții din Ardidiaconatul de Mureș se vor întâlni la Parohia Chișineu Criș. Ședința va începe la ora 10.00 cu Sf. Liturghie celebrată în biserica parohială. Tema întâlnirii constituie părțile referitoare la pastorație din exortația apostolică Evangelii gaudium a Sf. Părinte Papa Francisc. La întâlnire va fi prezent Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop dicezan.

ARHIDIACONATUL BANATUL MONTAN

1. Ședință arhidiaconală
În zilele de 25, 26 și 27 aprilie a.c. vor avea loc ședințe arhidiaconale în Dieceză. În data de 27 aprilie preoții din Ardidiaconatul Banatul Montan se vor întâlni la Parohia Slatina Timiș. Ședința va începe la ora 11.00 cu Sf. Liturghie celebrată în biserica parohială. Tema întâlnirii constituie părțile referitoare la pastorație din exortația apostolică Evangelii gaudium a Sf. Părinte Papa Francisc. La întâlnire va fi prezent Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop dicezan.

2. Jubileul de aur a Pr. Josef Hollschwandtner
Pr. Josef Hollschwandtner paroh de Nădrag sărbătorește în data de 29 aprilie a.c. 50 de ani de la hirotonirea întru preot (jubileul de aur).

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share