Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pământul a depășit pentru scurt timp un prag critic de încălzire în weekendul trecut

 17 noiembrie 2023 a fost prima zi în care, temperatura globală a depășit cu 2°C -nivelurile industriale.

Aceste ultime cifre pun accentul pe creșterea temperaturii Pământului înainte de COP28, care urmează să înceapă la Dubai, Emiratele Arabe Unite, pe 30 noiembrie.

Datele ERA5 indică faptul că temperatura globală a aerului de suprafață pe 17 noiembrie a atins 2,07 °C peste media preindustrială, o temperatură medie luată între 1850-1900 înainte de utilizarea pe scară largă a combustibililor fosili. De asemenea, datele provizorii pentru 18 noiembrie indică o anomalie de temperatură la 2,06°C peste nivelul preindustrial.

Liderii mondiali se vor aduna pentru a face un bilanț al progresului în îndeplinirea angajamentelor Acordului de la Paris la COP28 și de a  transmite un mesaj foarte clar că ” este momentul pentru acțiuni definitive pentru combaterea schimbărilor climatice”, a spus Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice ( C3S)  prin Director Carlo Buontempo. „Deși depășirea pragului de 2°C pentru un număr de zile nu înseamnă că am încălcat obiectivele Acordului de la Paris, cu cât depășim mai des acest prag, cu atât efectele cumulate ale acestor încălcări vor deveni mai grave”, a mai  adăugat el.

Datele ERA5 arată, de asemenea, că, la 17 noiembrie, temperatura globală a aerului la suprafață a fost cu 1,17 °C peste media pentru perioada de referință 1991-2020. Aceste anomalii record înseamnă că noiembrie 2023 este probabil să devină cel mai cald noiembrie înregistrat.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">