Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Partidul Umanist Social Liberal și Partidulul Social Democrat au semnat un nou acord politic 

Acordul a fost semnat la Palatul Parlamentului de Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, respectiv Grațiela Gavrilescu, președintele Forului de Conducere Colegială al PUSL, în prezența Doinei Pârcălabu, liderul organizației de seniori a PUSL și a Anei Loredana Predescu, deputat PUSL de Brașov.

Se pregătesc  proiecte concrete pentru sprijinirea familiilor care nu au resurse financiare pentru creșterea copiilor, a familiilor numeroase, dar si a cuplurilor care amână să devină părinți din cauza veniturilor scăzute, precum și a femeilor însărcinate care nu-și pot achita analizele pe timpul sarcinii.

”Familiile din România au nevoie să fie ajutate, mai ales când trec prin vremuri dificile. Sprijinim tinerele cupluri cu probleme de infertilitate să devină părinți, dar ne gândim și la toți ceilalți care au nevoie de sprijin pentru susținerea familiei. Am reușit promovarea și aprobarea la nivelul Guvernului a unui ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei pentru cuplurile sau femeile singure care suferă de infertilitate. Avem deja peste 12.000 de solicitări transmise și circa 1.000 de contracte transmise pentru a fi semnate de către beneficiari. S-a reușit aprobarea unui program de creditare garantată de stat pentru tineri și familiile la început de drum, proiect inclus în protocolul semnat anul trecut. Venim și în sprijinul cuplurilor și persoanelor singure tinere aflate în situații vulnerabile cu planuri social-economice pe termen mediu pentru a putea reduce decalajele din societate.Lucrăm, într-un grup de lucru comun PSD-PUSL, la un set de măsuri pentru a sprijini și mai mult familiile din România, dar și pentru a reduce diferențele dintre români și cetățenii altor state din Uniunea Europeană.

În present se lucrează  la trei proiecte de lege importante:

Legea tratamentului egal pentru Stat și cetățean referitor la creanțe;

Legea respectului și prosperității seniorilor (a obligației tuturor companiilor nou înființate, având capital social de cel puțin 500.000 de lei, de a angaja un pensionar cu experiență relevantă în domeniul principal de activitate);

Legea de modificare a sistemului de pensii (prin care urmașii direcți ai salariaților activi, care nu au apucat să beneficieze de contribuția lor la pensie, în urma decesului, să poată avea acces la sumele cuvenite acestora din urmă);

Toate aceste idei se regăsesc într-un nou acord politic PSD și  PUSL În calitate de prim-vicepreședinte al PSD, am semnat, astăzi, acest protocol împreună cu  grațiela Gavrilescu deputat și președintele Forului de Conducere Colegială a PUSL, în prezența secretarului de stat în MFTES Doina Pârcălabu și a deputatei PUSL Ana Predescu. Acest nou acord politic vine în continuarea celor semnat anul trecut între PSD și PUSL. Ne-am concentrat asupra proiectelor concrete pentru familii și tineri, dar și pentru creșterea natalității ” a transmis Gabriela  Firea.

Cei din PUSL au propus și ei mai multe legi care vor fi dezbătute în viitor în plenul Parlamentului.

”Am semnat, în numele Partidului Umanist Social Liberal, un nou acord cu Partidul Social Democrat (PSD), de data aceasta, pentru susținerea comună a trei inițiative ale deputaților umaniști, între care și cea privind  Modificarea și completarea Legii nr.207/2015, privind Codul de procedură fiscală. Prin aceasta, vom reuși, constituțional, să punem semnul ”=” între Stat (ANAF) și CONTRIBUABIL (persoană fizică sau juridică) atunci când este vorba despre obligațiile de plată. Fac apel către toți colegii noștri parlamentari să urgenteze și să susțină prin vot adoptarea acestei legi! Actuala reglementare prevede penalități de întârziere precum și majorări de întârziere doar în sarcina debitorului – contribuabil/plătitor, iar NU și în sarcina debitorului – organ fiscal. Ambii fiind în aceeași situație juridică: debitori într-un raport de drept fiscal, aceleași reguli care se impun contribuabilului/plătitorului, TREBUIE, CONSTITUȚIONAL, să fie aplicate și organului fiscal!

În consecință, și organul fiscal trebuie să fie sancționat, amendat, pus să plătească dobânzi, cum o fac și contribuabilii! În prezent, contribuabilii au probleme și în ceea ce privește executarea silită prin poprire a obligațiilor fiscale!

Ce vom reuși prin modificarea Codului de procedură fiscală?

Scurtarea duratei dintre DATA VIRĂRII de către instituțiile bancare a sumelor din documentul de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești și RIDICAREA POPRIRII asupra sumelor indisponibilizate; EVITAREA BLOCĂRII NEJUSTIFICATE A CONTURILOR contribuabililor și EVITAREA litigiilor dintre organele fiscale și contribuabili, costisitoare pentru ambele părți.

Iată și câteva dintre modificările propuse:

Cererile depuse de contribuabil/plătitor la organul fiscal se soluționează de către acesta în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii; se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată, în termen de 5 zile lucrătoare, de la data înregistrării cererii; se restituie, din oficiu, în cel mult 15 zile lucrătoare, diferențele de impozite rezultate din regularizarea anuală;

Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal datorează față de contribuabil penalități de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere din ziua următoare expirării termenului de scadență al acestora, până la data stingerii, fără înlăturarea obligației de plată a dobânzilor. Pentru neachitarea la termenul de scadență a obligațiilor fiscale principale datorate contribuabilului, statul va plăti 1% majorări de întârziere. La data virării de către instituțiile bancare a sumelor din adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, măsurile de executare silită prin poprire asupra acestora se consideră ridicate din oficiu, fără a fi necesara comunicarea deciziei de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești. Măsura indisponibilizării va avea ca obiect exclusiv sumele datorate în dosarul de executare, din conturile de disponibilități ale debitorului poprit. Așa este drept! Statul NU este mai presus de contribuabil!” a ținut să transmit și deputatul Grațiela Gavrilescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share