Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Oamenii au trebuit să aștepte sosirea deciziei de pensionare și banii de pensie, care au venit mult mai târziu decât trebuia

Sindicatul Energia Rovinari continuă lupta pentru recunoașterea condițiilor de muncă în care și-au desfășurat activitățile salariații din subunitățile de producție ale C.E.Oltenia, conform prevederilor legii nr.197/2021!
Aceștia, prin președintele acestei formațiuni sindicale,  Constantin Mitrescu cer printr-o scrisoare adresată ministrului Marius Budăi, ca reprezentanții caselor județene de pensii să aplice corect legea și speră ca minerii să-și primească banii retroactiv, aproximativ 100 mii de lei.
”Meritul este cu siguranță al tuturor celor care pe vânt ploi si la temperaturi aproape de 40 de grade au luptat pentru un ideal, pentru o cauza pe care mulți politicieni nici nu au băgat- o în seamă!”scriu oamenii. 
”Adoptarea cu o largă majoritate parlamentară a legii 97/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a reprezentat o reparatie a situației juridice create în anul 2001 când, pentru o parte dintre minerii și energeticienii din Oltenia, condițiile de muncă nu au mai fost recunoscute de angajatori. Cu toate acestea, de peste doi  ani, casele județene de pensii refuză să aplice prevederile acestei legi, invocând diverse pretexte privind retroactivitatea legii sau plata contribuțiilor de asigurări sociale. În confuzia creată a fost necesară intervenția Inaltei Curți de Casație și Justiție, care s-a pronunțat la data de 13.03.2023, fără echivoc, astfel: Admite recursul îninteresul legii formulat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 56 ind.2 alin. (1)din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, dispoziţiile legale evocate recunosc ope legis o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr.197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4)din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 martie 2023. În acest sens, vă solicităm Domnule Ministru, sprijinul dumneavoastră pentru a dispune Casei Naționale de Pensii sa aplice de îndată prevederile acestei legi, pentru a fi evitate mii de procese inutile și cheltuieli de judecată uriașe pentru statul român” se arată în scrioarea deschisă.
Budăi să vină pe rând la toate televiziunile și la o oră de maximă audiență să își prezinte scuzele față de toți beneficiarii Legii 197/2021 de care Casele de Pensii din toată țara și-a bătut joc și i-au obligat să-și ceară DREPTUL LOR (CÂȘTIGAT MUNCIND) și care le-a fost REFUZAT / AMÂNAT, cu rea intenție de către funcționarii Casei de Pensii.
Să nu se uite faptul că Casele de Pensii și toți “lingăii politici”care au executat în genunchi și orbi, ordinul de a ne refuza, amâna și bloca DREPTUL NOSTRU și DOSARELE DE PENSIONARE DEPUSE, au creat tensiuni sociale. Cei care nu au primit la timp ACCEPTUL de pensionare au fost nevoiți să ia ajutor de șomaj perioade lungi de timp.Se știe că ajutorul de șomaj a fost mai mic decât pensia. Odată câștigat dreptul de pensionare în instanță, după un an sau chiar mai mult timp, funcționarii de la casele Pensii în loc să aplice la timp decizia instanțelor de judecată,  au continuat să tergiverseze aplicarea acelei decizii de pensionare definitivă, din instanță. Oamenii au trebuit să aștepte sosirea deciziei de pensionare și banii de pensie, care au venit mult mai târziu decât trebuia. Dacă ai fost OBLIGAT să primești bani de șomaj în tot acest timp, cât s-a judecat decizia de pensionare, acei bani vei fi forțat să-i înapoiezi la Oficiul de Șomaj, toți deodată! Totodată ești acuzat că ai primit “drepturi necuvenite” și trebuie să achiți DOBÂNDĂ. CASELE DE PENSII care nu ți-au permis să ieși la timp la pensie, și forțat de ei a trebuit să aceepți să prinești șomajul, de pe urma căruia ei vor să-ți ia și dobândă. Urmează alte procese în care trebuie să-ți pierzi timpul și sănatatea prin tribunal, că să explici cum ai fost batjocorit de funcționarii caselor de pensii, care în loc să-și facă corect treaba, au aplicat ordinele politice ale unui ministru fără suflet, fără onoare și care face dintr-o clasă politică ce trebuie să plătească la viitoarele alegeri. Este trist că toți acești filfizoni, paraziți de funcționari care învârt hârtiile la ordinul șefilor din mafia politică, sunt plătiți din banii celor care produc. Ei sunt slugi și se “prostituează politic” cu orice mafiot politic care ocupă vremelnic postul de la Ministerul Muncii.  Ascultând ordine politice, funcționarii au o viață lungă și ușoară la birou, în timp ce muncitorii își pierd sănatatea și uneori chiar viața,  lucrând în condiții extrem de grele, de multe ori,  nici nu mai ajung să trăiască după pensionare, fiind răpuși de boli profesionale”  spune un alt miner, acum pensionar.
”La ora actuală marea majoritate a sindicatelor din C.E.Oltenia sunt conduse de sindicaliști pensionari,  care nu mai au nici o treabă cu activitatea din carierele miniere și termocentrale, de sindicaliști afaceriști care au firme de transport cu care au contracte cu compania, și de sindicaliști înregimentați politic, care au funcții politice fiind colegi de partid chiar cu Virgil Popescu, ministrul energiei și “patronul C.E.Oltenia”. Toți aceștia formează o majoritate în mișcarea sindicală și credeți-mă că suntem din ce în ce mai puțini,  cei care încă mai stăm în picioare în fața acestui SISTEM POLITICO-SINDICAL, DIABOLIC!” ne a declarat și Daniel Bendas.

Anul trecut Plenul Camerei a adoptat legea promulgată acum de președinte cu amendamentele incluse în raportul pe fond al Comisiilor de muncă, industrii și politică economică, aprobate prin vot în ședință comună. Amendamentele au clarificat două dintre cele mai importante prevederi ale OUG, potrivit cărora ″Capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de lignit ale Societății Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectiv grupurile energetice Turceni 4 și 5, Ișalnița 7, Rovinari 4, 5 și 6, în total 1.965 MW putere instalată, constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2030, pentru asigurarea funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național″, iar ″Pentru asigurarea siguranței și stabilității Sistemului electroenergetic național, termenul de închidere prevăzut pentru grupurile energetice Rovinari 3 și Turceni 7, totalizând 660 MW (cu termen de închidere în PNRR 31 decembrie 2022), poate fi amânat în situații justificate la solicitarea Operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ – S.A. și se constituie rezervă tehnică în perioada 2023-2026″, iar în decembrie  a trecut legislația decarbonării sectorului energetic.

CEO este supusă unui PROGRAM DE ÎNCHIDERE ACCELERAT a grupurilor energetice pe cărbune, forța de muncă din subunitățile de producție este una dintre cele mai îmbătrânite și imbolnavite dintre toate celelalte activități din industria românească, lipsurile și eforturile din fluxul de producție sunt din ce în ce mai mari, stresul și afecțiunile acumulate în ultima perioadă au depășit de mult limitele unor condiții de muncă și de viață, decente, și mai ales în siguranță, iar speranța de viață este redusă sub cel mai jos prag, în comparație cu celelalte categorii profesionale din România!”  ne-a declarat și liderul Manu Tomescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share