Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pasul Vâlcan sau Drumul lui Mihai Viteazul – De la Război la Marea Unire

Consiliul Local și Primăria municipiului Vulcan din Hunedoara, au organizat astăzi, 21 august 2021, ediția a V-a a evenimentului “De la Război la Marea Unire”. Ceremonia a avut loc la Pasul Vâlcan, la cota 1621 și este consacrată luptelor pline de vitejie ale Armatei române, purtate în Primul Război Mondial, lupte care au deschis calea către Marea Unire din 1918.

La eveniment a fost prezent si fostul ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu, președinte Pro România Dâmbovița, alături de Corina Crețu, europarlamentar.

Declarații, Adrian Țuțuianu:

<<„Călcați cu grijă pe aceste locuri, căci aici stă sângele a peste 1.500 de olteni care au luptat pentru eliberarea fraților din Transilvania”.

Un eveniment cu totul special, organizat, astăzi, în Pasul Vâlcan (Hunedoara), în memoria ostașilor români din Primul Război Mondial.

Onorat de invitație pe locul cunoscut drept „Drumul lui Mihai Viteazul”, alături de colega mea europarlamentar, Corina Crețu. Mulțumiri domnului Cristian Ion Merișanu – Primar al localității Vulcan, precum și domnului Sorin Marica – fost deputat, Președinte al PRO România Hunedoara.

Constat cu mâhnire că România a ratat Centenarul Marii Uniri în 2018, a ratat Centenarul Tratatului de la Trianon în 2020 și nu pare interesată câtuși de puțin (la nivelul priorităților naționale) de punerea în valoare a unor momente esențiale din istoria sa. Singura consolare este aceea că autoritățile locale suplinesc (cu multă pasiune) ignoranța și dezinteresul celor centrale.>>

Corina Crețu, europarlamentar:

“Anul acesta vom sărbători 103 ani de la Marea Unire. Celebrarea noastră de astăzi este rezultatul sacrificiilor pe care le-au făcut ostașii români acum mai bine de un secol, mulți dintre ei trecând chiar Pasul Vâlcan. Participarea României la Primul Război Mondial a însemnat, pe lângă pagube materiale imense, și pierderi de vieți omenești mult peste ceea ce s-a înregistrat în cazul altor țări. În general, din punct de vedere uman, Primul Război Mondial a însemnat milioane de victime umane din rândul combatanților în întreaga Europă. Din cei aproape 1 milion de români mobilizați, 33% și-au pierdut viața. Doar din Transilvania au fost mobilizați, conform statisticilor, peste 400.000 de români, mulți dintre care nu s-au mai întors niciodată acasă, la familiile lor. La o primă vedere, acestea sunt toate date seci, numere care s-ar putea să ne impresioneze prin amploarea lor, dar în spatele acestora au fost speranțe, spaime și uneori deznădejde, fiecare ostaș cu nume și prenume pe care, din păcate, istoria nu le-a consemnat de fiecare dată.

Cred că rolul nostru, al celor care suntem astăzi aici și care, în viitor, vor fi aici în locul nostru, este acela de a ne asigura că sacrificiile ostașilor români care și-au dat viața pentru țară sunt apreciate și că memoria lor va fi mereu cinstită.”

Repere istorice Pasul Vâlcan

Multă vreme trecătoarea a reprezentat o importantă cale de acces a Țării Hațegului și a spațiului transilvănean spre nordul Olteniei. Legatura principală cu bazinul Jiului de Vest se facea pe acest drum de culme, practicabil doar pe jos sau cu calul – până în perioada de stăpânirea austriacă a Olteniei (când s-au făcut amenajări pentru a se putea folosi de care sau trăsuri).

Se ocolea astfel defileul Jiului – impracticabil, prin care abia după Primul Război Mondial a fost finalizat un drum, ceea ce a determinat ca cel care mergea prin Pasul Vulcan să fie părăsit.

În 1600 pe aici a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge la Viena, în încercarea de a-i cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. În locul numit Poiana lui Mihai, conform unei legende, voievodului i-ar fi crăpat calul din cauza efortului, ceea ce a determinat parcurgerea ulterioară a Pasului Vâlcan pe jos. În 1788 pe aici intră în Depresiunea Petroșani armatele Imperiului Otoman, cu toata opozitia armatei habsburgice conduse de generalul Laudon.

Prin pas trec două drumuri istorice:

Drumul lui Traian – construit de armatele romane și, care unea în urmă cu două milenii Drobeta cu Ulpia Traiana.
Drumul Neamțului – numit astfel deoarece se află în apropierea locului pe unde în Primul Război Mondial, în urma declarației de război a României împotriva Austro-Ungariei, Armata Română a trecut granița. Tranșeele rămase din timpul marii conflagrații sunt vizibile și în ziua de astăzi. Drumul Neamțului se suprapune pe traseul DJ664 și pe o porțiune de câțiva km cu Drumul lui Traian, spre Vulcan.
Există intenții de amplasare a unui parc eolian în golul alpin din Pasul Vâlcan.

Obiective turistice de interes

În apropiere, pe drumul dintre orașul Vulcan și pas se găsește Stațiunea Pasul Vâlcan, cu facilități reprezentate de teleschiuri, un babyschi, trei pârtii de schi și o telegondolă care ajunge până la marginea orașului.

  1. Monumentul lui Mihai Viteazul, ridicat la inițiativa din 1932 a Societății Culturale „Cultul Eroilor” din București – ce reprezintă un vultur cu aripile întinse ocrotitor peste Oltenia. La bază acesta are un bazorelief cu chipul voievodului și o inscripție dedicată lui, conform wikipedia.org
Distribuie acest articol Oficial Media
Share