Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PMP: Colectarea deșeurilor, neconformă cu standardele UE

PMP consideră că adoptarea Ordonanței de Urgentă privind regimul deşeurilor este necesară DAR NU ASIGURă îndeplinirea obligațiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene!

Ministerul Mediului anunță, în sfârșit, adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind regimul deşeurilor, ordonanța care transpune legislația europeană în vigoare și care majorează obiectivele privind reciclarea deşeurilor municipale la 55% până în 2025. Adoptarea ordonanței s-a realizat cu mare întarziere, numai dupa ce Comisia Europeană a declanșat un infrigement și dupa ce președintele  Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut imperios în mod public ca România ,, să ia măsurile necesare privind deșeurile”. Ministrul Mediului ne comunică  ,, prin adoptarea acestei ordonanţe, completăm noul pachet legislativ pe deşeuri şi ne îndeplinim obligaţiile asumate, în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

PMP îi atrage atenția d-lui ministru asupra faptului că obligațiile asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene este aceea de a transpune și de a pune în practică legislația în domeniul deșeurilor. Prin urmare, PMP solicită Ministerului Mediului și Guvernului să facă o analiza a cauzelor care au dus la nerespectarea angajamentelor asumate și la gestionarea defectuasă a deșeurilor în România în ultimii ani.

Totodată solicităm elaborarea și punerea în practică a legislației prin care să se impulsioneze rata de reciclare a deșeurilor menajere având în vedere faptul ca România reciclează doar 14% din cantitatea de deșeuri municipale față de obligațiile asumate de a recicla 50% din acestea până în 2020.

De asemenea, PMP cere ca Ministerul Mediului să se implice activ în vederea impulsionării absorbției fondurilor europene destinate prin POIM pentru realizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor, inclusiv a biodeseurilor și a celei necesare reciclării acestora.

Fără luarea acestor masuri, Ordonanța de urgență recent aprobată nu va putea fi pusa în practică și prin urmare România nu iși va putea atinge țintele asumate în fața Uniunii Europene.

PMP consideră că, prin luarea acestor măsuri, se va putea asigura o gestionare corespunzatoare a deșeurilor, reciclarea deșeurilor și trecerea la economia circulară. Totodată consideră că se va asigura diminuarea disconfortului asupra populației datorat gestionării necorespunzatoare a deșeurilor și nu în ultimul rând se va evita aplicarea unor amenzi din partea UE pentru neasigurarea unui mediu sănătos pentru cetățenii români.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share