Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Periplu Târgoviştean. Pe urmele domnitorilor din Ţara Românească.

Târgovişte, un orăş cu aproximativ 80 000 locuitori, aşezat pe râul Ialomiţa, fostă cetate de scaun a Ţării Româneşti, pe unde au trecut cei mai mulţi domnitori români, începând cu Mircea cel Bătrân (1386) şi sfârşind  cu Constantin Brâncoveanu (1688). Peste 30 de domnitori ce au slujit în Cetatea de Scaun a Târgoviştei.

Periplu Târgoviştean

Oameni liniştiţi şi calmi, calzi la suflet, care încearcă să îşi rupă din timpul lor, pentru a-ţi oferi ţie ca şi străin, tot ce ar putea să îţi arate într-un timp destul de scurt (oraşul, muzeele, cetatea cu turnul Chindiei, Complexul de Nataţie).

Partea veche a oraşului cu clădiri din 1700-1800, case memoriale -unde s-au născut poeţi şi scriitori, oameni de cultură-, cu terase deschise până noaptea târziu, arteziene care îţi aerisesc sufletul în nopţile toride de vară. Turnul Chindiei ce străjuie întreaga câmpie de pe malul Ialomiţei, Biserica din incinta cetăţii de sute de ani şi zidurile beciurilor, rămase intacte. Posibil ca de-a lungul domniilor celor 33 de voievozi acolo sa fi fost “cazaţi” turcii prinşi de armata valahă.

O frumuseţe de nedescris este şi Parcul Chindiei, care se întinde dinspre oraş şi se sfârşeşte la marginile unui lac plin de peşti, dar şi la marginea Grădinii Zoologice, de unde te urlă tigrii şi leii, aleile centrale pline de busturile celor 33 de domnitori -o istorie la ceas de seară dar şi pe răcoarea dimineţii.

Seara pe corso, la o pizza şi un suc, pentru ca a doua zi, după micul dejun de la Hotel Valahia, micuţul hotel din centrul oraşului, în apropierea împunătoarei construcţii a Consiliului Judeţean şi a Prefecturii, să păşeşti liniştit spre Complexul de Nataţie. O bază cu o impunătoare clădire ce adăposteşte bazinul olimpic de înot, cu săli de fitness şi de forţă, saună, iar împrejurul acestuia ştrandul cu trei bazine, hidromasaj, tobogane, şezlonguri, umbreluţe, “apă umblătoare”, unde poţi să faci un circuit cu bărcuţa sau colacul, terenuri de tenis, baschet, minifotbal, pistă de biciclete, role, dar şi un suc, o bere sau o cafea, după plăcerea şi gustul fiecăruia.

Seara , întoarcere la hotel, dar nu înainte de a gusta cele mai bune gogoşi cu gem, mere sau simple, gustoaşe şi ieftine… al dracului de ieftine. Şi bune şi ieftine.

Nu trebuie uitată Târgoviştea, un orăşel de câmpie, la poale de munte, cu Mănăstirea Dealul în apropiere, acolo unde se află capul lui Mihai Viteazul, un orăşel ce nu poate fi uitat atât de repede şi în care cu siguranţă mă voi întoarce cât de curând.

Scriitor Stejărel Ionescu, Redactor Șef Vest-România, Oficial Media

Distribuie acest articol Oficial Media
Share