Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Om pe Munte: ”Să reînviem cultura cabanelor!”

Să reînviem cultura cabanelor, timpuri în care cutreieram potecile și știam că la capătul lor ne așteaptă un cabanier cu un ceai cald și un pat sau un prici. Timpuri în care el, cabanierul, era bucuros de oaspeți și se așeza cu noi la povești.

Darul naturii, darul lui Dumnezeu

Astăzi jumătate din munți au fost vânduți, asfaltați și împodobiți cu adevărate mall-uri. O afacere bună pentru cei puși pe căpătuială. Dacă ajungi din greșeală într-un astfel de loc la miezul nopții, nu-ți deschide nimeni, sau dacă e deschis te anunță cu scârbă că nu au locuri.

Montaniarzii de rucsac, cei care urcă în munte să se bucure de darul naturii, de darul lui Dumnezeu, sunt percepuți ca niște ciudați. Într-o lume a consumului, a manelelor și a bolizilor din bani furați, noi, temerarii de altadată, nu mai avem loc, poate doar foarte sus, pe cărări greu accesibile, acolo unde cocalarii nu pot băga bemveurile și nici nu pot construi cluburi de fițe.

Să reînviem cultura cabanelor

Și da, cum spune și Constantin Țăposu, inițiatorul acestui manifest, să reînviem cultura cabanelor! Să fim din nou liberi într-o societate captivă, să colindăm munții așa cum o făceam odată și să știm că la cabana Strunga îl găsim pe Nea Ion, la cabana Florei ne așteaptă Nea Marin și mai în stânga de Bucegi, în Leaota, ne va aștepta Costi sau Roxana, sau Florin.

Oricare dintre noi am putea trece câte o săptămână să asiguram permanența unui astfel de adăpost. Singura soluție pentru a nu ne pierde în această lume materială, în acest haos cotidian, este aceea de a dezvolta împreuna cu autoritatile locale din anumite regiuni, cabane care sa nu fie atinse de flagelul subculturii montane. Se vor gasi administratii care sa fie incantate de proiectele Asociatiei ”Om pe Munte” și voi împreună cu noi toți cei care vă susținem, o să luptăm ca să ne căștigăm dreptul la libertate, la curățenie și puritate.

Să ne căștigăm dreptul la un foc de tabără cu povești în Călțun, să ne adunăm la o căbănuță în Șaua Tigăilor din Ciucaș, sau pe undeva pe Bătrâna după o explorare fascinantă a Văii Horoabelor. Până atunci, dragi prieteni, să inaugurăm Cabana Leaota pe muntele cu același nume și care încă nu deține niciun adăpost. Acesta ar putea fi un început pentru noi, cei care avem rucsac.

Fii primul care se implică! Vei găsi detalii aici!

O cabană în munții Leaota. Vino și tu!

O cabană în munții Leaota. Vino și tu!

Fii unul dintre cei care construiește România curată!

Poţi face donaţii şi prin PayPal

https://www.paypal.me/AsociatiaOMpeMUNTE sau prin transfer bancar pentru Asociația OM pe MUNTE în contul deschis la Banca Transilvania, cu numărul

Lei: RO65BTRLRONCRT0301422301
Euro: RO15BTRLEURCRT0301422301
SWIFT/BIC BTRLRO22XXX
www.ompemunte.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share