Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PERSONALITATEA ZILEI: Regina împlinește azi 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord împlinește 96 de ani. În această excepțională zi, ne gândim cu respect și admirație la suverana britanică și îi urăm la mulți ani!
Născută la 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a succedat tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, și a fost încoronată în anul 1953.
Numele şi titlurile sale complete sunt Elisabeta Alexandra Mary Windsor, Regină a Regatului Unit, regină a şaisprezece state suverane independente din Commonwealth, şefa Commonwealth-ului naţiunilor (54 de state), lord mare amiral din Amiralitatea britanică, guvernator suprem al Bisericii Angliei, comandant suprem al armatei, apărătoarea credinţei, sursă a onorurilor, ducesă de Normandia, ducesă de Lancastre. Pentru maori – băştinaşii din Noua Zeelandă – ea este Kotuku, o pasăre rară sfântă (bâtlan alb), iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este Missis Kiwin sau “Mama belong big family”. Pentru soţul ei,  a fost  Lilibet sau “cârnăciorul meu”.
Regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint (25 de ani de domnie) în 1977, Jubileul de Aur (50 de ani de domnie) în 2002, Jubileul de Diamant (60 de ani de domnie) în 2012 și, anul acesta, Jubileul de Platină (70 de ani de domnie).
Suverana a acordat înaltul patronaj unui număr de mai bine de 600 de organizații caritabile, cu scop educativ sau social.
Regina Angliei este singurul șef de stat care a fost pe front în timpul celui de-al doilea Război Mondial și este singura femeie din monarhia britanică care a făcut acest lucru. Regina s-a înrolat în Serviciul Teritorial Auxiliar de Femei la vârsta de 18 ani și a învățat astfel să conducă un camion militar, timp în care ea a învățat câteva lucruri importante despre mecanica auto, ceea ce ne conduce la următorul lucru surprinzător despre Regina Angliei.
Regina, care la vremea aceea era prințesă, nu doar a condus camioane în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ci a și învățat cum să le repare singură. ”Atunci când centrul de instrucție a fost vizitat de către Rege, Regină și Prințesa Margareta, aceștia au găsit-o pe Prințesa Elizabeta într-o salopetă, lucrând la motorul unui camion al Crucii Roșii.”, spune naratorul în filmul de mai sus. Prințesa este acum un mecanic competent și este chiar mândră de această reușită.”
Regina are două reşedinţe oficiale la Londra, Palatul Buckingham şi castelul Windsor, precum şi Palatul Holyrood din Edinburg, dar oficial curtea este la Palatul St. James. Mai are două castele personale, Sandringham, în Norfolk (unde se duce de la Crăciun până în februarie), şi Balmoral, din Aberdeenshire (Scoţia), unde merge vara. Teoretic, oricare dintre noi poate alege să aibă două zile de naștere – cei născuți în anii bisecți, chiar nu au încotro! –, însă Elisabeta a II-a beneficiază de acest privilegiu în mod oficial. Deși ziua majestății sale este în aprilie, Regina mai are o zi oficială de naștere, care de obicei este sărbătorită în a doua sâmbătă a lunii iunie. Această tradiție a fost începută de Regele George al II-lea în 1748, pentru că acesta considera că în noiembrie era prea frig pentru a-și sărbători ziua de naștere.

Regina nu poate fi arestată

De asemenea, Regina Elisabeta a II-a nu poate fi arestată și condamnată în cazul în care comite o crimă, iar asta deoarece este șeful statului, iar monarhul primește acest privilegiu în mod legal.

Regina nu are nevoie de pașaport

Asta deoarece pe prima pagină a pașaportului britanic scrie: „Secretarul de Stat al Majestății Sale Britanice cere, în numele Majestății Sale, tuturor celor desemnați de a permite purtătorului acestui pașaport să treacă liber, fără a fi reținut sau împiedicat, și să-i ofere purtătorului atât asistență, cât și protecție, dacă este necesar”. Acestea fiind zise, Regina nu are nevoie de pașaport, deoarece ea este cea care l-a emis.

Regina nu are nevoie de permis de conducere

La fel ca și în cazul pașaportului, Regina nu are nevoie nici de permis de conducere și nici nu a dat vreodată vreun test auto, chiar dacă a condus dintotdeauna și o mai face și acum. Pentru că ea este cea care emite permisele de conducere, nu are nevoie de unul propriu.

Regina deține toți delfinii și toate lebedele

Elisabeta a II-a mai are un privilegiu, ce poate fi considerat mai mult o obligație – acesteia îi aparțin toate lebedele nemarcate aflate în apele teritoriale. De asemenea, conform unei legi din 1324, Regina deține, de asemenea, toți sturionii, balenele și delfinii aflați în largul mării.

Regina Elisabeta a II-a este recunoscută pentru glumele sale legate de vârsta înaintată. Viața ei s-a schimbat de când soțul ei, ducele Philip s-a stins din viață.  Prințul Phillip, ducele de Edinburgh și Regina Elisabeta erau veri de gradul trei, stră-stră-bunicii lor fiind Regina Victoria și Regele Albert. Au copilărit împreună și s-au întâlnit prima oară când Elisabeta avea 8 ani, iar actualul ei soț 14. Phillip a fost fiul prințului Andrew al Greciei și Danemarcei și al prințesei Alice de Battenberg. S-au cunoscut la nunta Prințesei Marina a Greciei cu Prințul George, duce de Kent (unchiul Elisabetei). De atunci Regina a fost surprinsă de mai multe ori, singură și îngândurată. Prințul Philip, duce de Edinburgh s-a stins din viață pe 9 aprilie 2021. El și Regina Elisabeta a II-a au fost căsătoriți timp de 73 de ani.

În 1981, în timpul paradei militare dedicate zilei ei oficiale de naștere, în timp ce Regina conducea coloana de călăreți în fața Palatului Buckingham s-au auzit împușcăturile. Marcus Sarjeant, un tânăr de 17 ani, obsedat de asasinate precum cele ale lui John Lennon și JFK. El a tras mai multe gloanțe oarbe în direcția Reginei. A fost trimis la închisoare pentru cinci ani, conform Actului de Trădare din 1848, dar a fost eliberat în octombrie 1984.
 Deține toți delfinii din apele teritoriale ale Regatului Unit
Conform legislației Rgina deține toți delfinii din apele teritoriale ale Marii Britanii. Acest statut privilegiat este moștenit de ea încă din timpul Regelui Edward II și include balenele și sturionii. ”Peștii regali” nu pot fi pescuiți decât cu acceptul casei regale.
Regina are propriile ei monede pe care le dă de pomană
Obiceiul regal de a da bani la săraci datează din secolul XIII. Regina Elisabeta a II-a are propriile ei monede de argint pe care le dăruiește săracilor. Până în secolul XVIII, regii britanici obișnuiau să le spele picioarele supușilor într-un act de penitență biblică, dar a fost înlocuit cu banii pentru că gestul era sub demnitatea unui monarh.
 Regina bea gin și vin tare
Băutura preferată a Reginei este gin combinat cu Dubonnet (un gin tare) și o felie de lămâie, cu gheață. Ea bea un pahar înainte de prânz și este singura băutură alcoolică din meniul regal, exceptând șampania pe care o bea seara.
 A creat propria ei rasă de câini
Rasa preferată a Reginei Elisabeta este Corgi și a avut peste 30 de-a lungul vieții. În prezent are doi Dorgis, rasă creată de ea, din împerecherea dintre Vulcan și Candy, care sunt unui Corgi și celălalt șorecar.
 Este activă pe social media
Regina și-a făcut cont pe Twitter în iulie 2008, în 2010 a vizitat fabrica Blackberry și din martie 2018 Regina are cont pe Instagram.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share