Peste 100.000 de persoane au fost evacuate din AFGANISTAN și se așteaptă un nou atac

Peste 100.000 de persoane din Afganistan au fost evacuate din 14 august, în ajunul revenirii talibanilor la putere, au transmis oficialii de la  Casa Albă.
„Începând cu 14 august, SUA au evacuat și au facilitat evacuarea a aproximativ 100.100 de persoane”, au declarat cei de la Casa Albă într-un comunicat emis la câteva ore după ce bombardierii sinucigași ai Statului Islamic au ucis oameni, nclusiv 13 combatanți ai  trupelor  americane, în timp ce au atacat mulțimile adunate în afara aeroportului din Kabul, sperând a fugi.

Anunțul a venit pe măsură ce termenul de 31 august se apropie pentru ca SUA să-și retragă trupele și pentru ca acesta și alte țări occidentale să pună capăt transportului lor aerian masiv.  A fost rezultatul a 14 zboruri militare americane care transportau aproximativ 5.100 de evacuați și 39 de zboruri de coaliție care transportau 2.400 de persoane.

”Soldații Armatei SUA din Brigada a 44-a Medicală, Divizia 82 Aeriană, Divizia 10 Munte, Poliția Militară 16 și Brigada 35 Semnal rămân angajați să asigure evacuarea în condiții de siguranță a cetățenilor americani și a cetățenilor afgani care au ajutat Statele Unite” a ținut să transmită și gen. James C. McConville.

Statele Unite au avertizat duminică cu privire la o „amenințare specifică și credibilă” în apropierea aeroportului din Kabul, în timp ce forțele sale se grăbesc să finalizeze evacuările din Afganistan până la data limită de 31 august, iar talibanii se pregătesc să preia conducerea aeroportului cheie. Într-o alertă de securitate, Ambasada SUA la Kabul a avertizat cu privire la un atac în anumite zone ale aeroportului Kabul, inclusiv porțile de acces ale acestuia, așa cum a declarat președintele SUA Joe Biden reporterilor din Washington, DC, comandanții săi i-au informat că un alt atac este foarte probabil în următoarele 24-36 de ore .

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share