Peste 100 de accidente montane în ultimele trei zile

Activitate intensă pentru cei peste 600 de salvamontiști care au fost la datorie în primele trei zile ale vacanței de iarnă și care au fost solicitați să intervină la peste 100 de accidente montane. Este și pericol de avalanșă în principalele masive montane, unde a  nins abundent. 
Doar în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 44 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:
☎ 7 apeluri pentru Salvamont Municipiul Brașov,
☎ 6 apeluri pentru Salvamont Busteni,
☎ 6 apeluri pentru Salvamont Voineasa,
☎ 6 apeluri pentru Salvamont Lupeni,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Sibiu,
☎ 4 apeluri pentru Salvamont Cluj,
☎ 3 apeluri pentru Salvamont Predeal ,
☎ 2 apeluri pentru Salvamont Harghita,
☎ 1 apel pentru Salvamont Borsa,
☎ 1 apel pentru Salvamont Caras Severin-Formatia Semenic,
☎ 1 apel pentru Salvamont Suceava,
☎ 1 apel pentru Salvamont Sinaia,
☎ 1 apel pentru Salvamont Gorj,
☎ 1 apel pentru Salvamont Bistrita Nasaud.
În cazul acestor intervenții au fost salvate 44 persoane, dintre acestea 24 au fost predate la Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital.
S-au mai primit 20 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre domeniile schiabile și traseele turistice din zona montană.
Salvamont România vă îndeamnă la prudență  și responsabilitate în derularea activităților montane și vă invită să la le fiți alături în activitatea de prevenire și reducere a accidentelor montane.
Pentru că sezonul de iarnă este caracterizat printr-un numar foarte mare de accidente la care si dumneavoastră puteti fi martor, , Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți în apropierea unui accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă :
1. Nu intrați în panică.
2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3. Anuntati echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decat dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îî provoaca afecțiuni medicale imediate. Orice căzătură după care victima se resimte trebuie tratată ca avand un posibil traumatism la coloana necesitând imobilizare și transport adecvat . Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau improvizat victima.
5. Dacă victima este inconștientă verificați pulsul, respirația, gura victimei și eliberați căile aeriene și în lipsa pulsului sau respirației începeți menavrele de resuscitare indiferent de nivelul dumneavoastră de pregătire.
6. Discutați cu victima și observati daca este coerentă în exprimare. Observati dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si incercați să faceți compresie .
7. Nu incercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau pot fi fatale.
8. Protejați termic persoana accidentată, discutați permenent cu ea, urmariți o eventuală schimbarea culorii feței și așteptați până sosesc echipele Salvamont.
Nu uitați, echipele Salvamont, sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.
Apelați cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munților – SALVAMONT România !

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share