Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Peste 600.000 de români -Cristian, Cristina, Cristiana- sărbătoresc onomastica de Crăciun

Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora își sărbătoresc onomastica de Crăciun.

Ai părinți, frați, surori sau prieteni care își serbează onomastica în Sfânta zi de Crăciun? Iată semnificația numelor pe care le poartă.  În prima zi de Crăciun, cei ce poartă numele de Cristian sau Cristina şi-au sărbătorit onomoastica.

Onomastica de Crăciun

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 325.000 de bărbaţi poartă numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei poartă numele de Cristina sau Cristiana. Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus.

Etimologia numelui Christos

Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia. În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Câteva publicații menționează ca onomastică pentru cei ce poartă acest nume, data de 24 iulie de Sf. Cristiana, ceea ce este total neadecvat întrucât nici ”Marin, Maria” nu se serbează de Sfanta Marina pe 17 iulie, nici Ion, Ioana, nu se serbează pe 13 noiembrie de Sf. Ioan Gură de Aur …și lista poate continua.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share