Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Peste două săptămâni începe școala….cu stângul

Ce faci când ești profesori și ai trei luni de vacanță?

Ce să faci? Mergi la tot felul de examene, faci cursuri să înveți să predai online (cursuri de la care nu înveți mai nimic, între noi fie vorba, pentru că toate sunt reclame mascate la diferite platforme). Deh…Ai trei luni de vacanță și mai-marii tăi consideră că ți se duce vocația dacă te odihnești prea mult.

Vacanța asta ți-a mai adus ceva.

Vânătoarea de informații despre începerea anului școlar. De fapt vânătoarea asta a început din 12 martie (puteți să credeți că mi-am luat televizor nou și mi-am făcut abonament la cablu după 5 ani?).

În fiecare zi aștepți să ți se spună ceva care să fie valabil mai mult de 24 de.
Așa se întâmplă și astăzi. Deschizi televizorul dar nu auzi decât “moțiune, moțiune “. Nu este ceea ce aștepți să auzi, așa că deschizi site-urile de știri.

Norme, norme, norme…noi, dar vechi

Și afli că s-au publicat în Monitorul oficial, Normele de igienă specifice diferitelor tipuri de unități pentru copii și tineri. Ca să înțelegeți aceste norme le înlocuiesc pe cele ale ordinului 1955 din 1995. Deschizi documentul și începi să-l citești ca pe o scrisoare de dragoste.

Atâtea speranțe… Te gândești că mâine începe școala și te poți apuca de treabă, adică să amenajezi spațiul educațional după norme clare, bine gândite, că doar ministerele plătesc cu bani grei-grei sute de specialiști.
Și citești și citești….și te apucă amocul.

Nimic nou sub soare. Metri cubi de aer, metri pătrați de spațiu, mese pentru schimbat scutece, cădițe, olițe…La antepreșcolar. Treci cu viteza luminii să ajungi la ceea ce te interesează, învățământul preșcolar. Și iar cubi de aer, metri pătrați de spațiu, număr de chiuvete la grupurile sanitare, vase de toaletă.

Au înnebunit de-a binelea! Cum să îți ia copiii în alt spațiu decât domiciliul??? Speriate de această perspectivă, unele familii se ascund

Este în ordine, dar asta le știi de 25 de ani. Aștepți ceva referiri la situații extreme, cum ar fi de “par examplu” o pandemie. Nimic, nimic. Dar afli că la 3 ani chiuveta trebuie să fie la o înălțime de 50 cm de la podea, la 4 ani la 55 cm și la 5 ani la 60 cm.

Pe bune? Deci în fiecare an vom cheltui bani pentru resetarea grupurilor sanitare din grădinițe. Dar știu onor specialiștii că un grup sanitar deservește uneori 2-3 grupe de nivele de vârstă diferite. Cum facem? Or fi existând instalații sanitare reglabile? Oare în ce lume trăiesc acești specialiști sau or fi intrat vreodată într-o grădiniță? Sau școală?
Dar treci mai departe. Urmează, metri cubi aer, metri pătrați spațiu, temperatură, umiditate, iluminat, mobilier…toate identice cu cele din 1995. Dar nu îți pierzi speranța, doar entuziasmul.
Și citești, citești până ajungi la articolul 6. Vi-l redau întocmai:

Articolul 6

(1) Numărul maxim de copii admiși la o grupă în unitățile de antepreșcolari, preșcolari sau într-o clasă pentru elevi se stabilește în funcție de normele specifice de cubaj și de particularitățile tipului de unitate, în conformitate cu legislația în vigoare, cu recomandarea de maximum 10 antepreșcolari/grupă în creșe și în alte servicii de educație timpurie antepreșcolară, 20 de preșcolari/grupă în grădinițe, 25 de elevi/clasă în ciclul primar și 30 de elevi/clasă în ciclul gimnazial, învățământ liceal și profesional.

(2) Unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor au obligația să respecte toate reglementările legislației în vigoare, privind persoanele cu dizabilități care frecventează învățământul de masă.

Despre ce vorbim?????

Despre distanțare fizică, despre tiraj epidemiologic făcute profesori (adică cineva care Bună de nici în clin, nici în mânecă cu sănătatea. Nici cu salariile vin sănătate, e drept ), despre asigurarea personalului didactic, nedidactic și auxiliar necesar pentru o școală în care toți să fie cât de cât în siguranță?
Nu!!!
Vorbim despre nimic.

Vorbim tot despre un număr mare de copii în grupă și clase, vorbim tot despre lipsa spațiilor școlare, despre lipsa de personal și despre o imensă lipsă de responsabilitate a factorilor de decizie.

Vorbim despre un ministru al educației care crede că rolul său este să împartă sticle cu apă cu sloganuri politice pe stradă, să masacreze limba română, să își plimbe gențile de firmă prin fața toaletelor din fundul curților școlilor din mediul rural.

Vorbim despre un guvern care pune semn de egalitate între 200.000 de tablete și 70.000 de tablete pentru elevi.

Vorbim despre cheltuieli exorbitante pentru alegeri, despre asigurarea de măști pentru comisiile secțiilor de votare, dar și despre lipsa banilor pentru asigurarea măștilor pentru categoriile sociale defavorizate.

Vorbim despre inaugurarea cu foc de artificii și fum colorat 2 (doi) km de centură bucureșteană, dar și de lipsa banilor pentru măsurile sociale consfințite prin legi aprobate.

Vorbim despre orice numai despre cum vom începe noul an școlar în timp de pandemie, nu.

În loc de concluzii…

Mâine începe școala. Profesorii nu se dezmint. Stau cuminți și supuși ca niște sclavi în banca lor. Vor fi expuși riscului infectării, vor face online pe banii lor pentru că, nu-i așa, vocația de profesor este viața lor.

Astăzi a venit și un obscur lider de sindicat, obscur ca personalitate, nu ca venituri, care a spus că profesorii nu vor boicota începerea anului școlar. Știe dumnealui după luni de vacanțe petrecute pe tărâmuri exotice. Sigur că nu vor boicota începutul decât școlar. Sindicatele pe care ei le plătesc fac jocul ministerului, nu se ocupă de interesele profesorilor.

Mai sunt două săptămâni până la începerea școlii. Mâine profesorii se întorc în cancelarii. Îi așteaptă școlile pregătite de către fiecare director după priceperea sa și banii pe care i-a primit. Sunt și ei niște eroi nevăzuți și de multe ori huliți .

Și va începe școala cu stângul pentru că normele tocmai emise de Ministerul sănătății sunt doar o Mărie cu altă pălărie și pentru că le lipsește exact partea cea mai importantă: școala în timp de pandemie.

Au înnebunit de-a binelea! Cum să îți ia copiii în alt spațiu decât domiciliul??? Speriate de această perspectivă, unele familii se ascund

Distribuie acest articol Oficial Media
Share