Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Piloții Royal Canadian Air Force din Escadrila 425 vor zbura în misiuni de alertă de reacție rapidă și antrenament alături de piloți de luptă români

Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Canadiene aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită a avut loc ieri, 4 august, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Detașamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparținând Forțelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, iar alte două aeronave CF-188 Hornet vor participa, în aceeași perioadă, la exercițiile organizate cu aliații NATO. Generalul locotenent Fernando de la Cruz, comandantul Centrului de operațiuni aeriene combinate (CAOC) al NATO din Torrejón, Spania, a prezentat certificatul de pregătire pentru misiune locotenentului colonel Stephan Latwaitis. , Comandantul detașamentului ATF, confirmând că Echipa Canada a fost pe deplin pregătită și calificată pentru a îndeplini misiunea NATO.

Acesta este  exemplu clar al spiritului de cooperare și solidaritate pe care îl împărtășim în Alianța NATO. 
Generalul de la Cruz a subliniat semnificația simbolică a misiunii îmbunătățite de poliție aeriană, care arată coeziunea Alianței și legătura transatlantică care leagă aliații. „ mulțumim ambelor națiuni, Canada și România, pentru că ați permis această activitate , care arată încă o dată,  că NATO este o Alianță puternică în care nicio națiune membru nu este niciodată singură”, a spus generalul de la Cruz. „Detașamentul canadian din America de Nord este pregătit să-și asume responsabilități, împreună cu Forțele Aeriene Române, pentru misiunea de Poliție Aeriană din această parte a sud-estului Europei”, a adăugat el. Piloții Royal Canadian Air Force din Escadrila 425, vor zbura în misiuni de alertă de reacție rapidă și antrenament alături de piloți de luptă români. Toate misiunile sunt complet integrate în sistemul de apărare românesc și sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO. Misiunile sunt controlate de Centrul de Control și Raportare din Moara Vlăsiei, comandat tactic de CAOC în Spania și supravegheat de Comandamentul Aerian Aliat al NATO din Germania.

Acesta este un exemplu clar al spiritului de cooperare și solidaritate pe care îl împărtășim în Alianță”, a spus generalul de la Cruz. „Astăzi ne confruntăm cu o nouă amenințare după invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia. NATO a reacționat prompt, luând acțiuni rapide, decisive și oferind o voce comună pentru apărarea națiunilor noastre, arătând astfel unitatea Alianței. De atunci, am crescut nivelul Activităților de vigilență asupra cerurilor NATO în această parte a Europei”, a conchis el. „Forțele armate canadiene sunt mândre să participe la activități de cooperare de apărare în sprijinul poliției aeriene consolidate NATO în România”, a declarat locotenent-colonelul Stephan Latwaitis, comandantul detașamentului ATF. „Canada este un susținător puternic al NATO; prin desfășurarea unui Air Task Force în România, Canada se angajează să își facă partea,  pentru a îndeplini Poliția Aeriană NATO și pentru a sprijini măsurile NATO de asigurare și descurajare în Europa Centrală și de Est, cu scopul de a asigura națiunile în regiune, a  NATO de a le susține stabilitatea și securitatea”, a adăugat el. Un element al acestui răspuns a fost misiunile de protecție aeriană Allied Air Command, atât CAOC, cât și aliați, pe care le-au efectuat de-a lungul flancului estic. Avionul de vânătoare canadian va fi integrat în acest efort, zburând împreună cu aeronave din escadrilele de luptă românești și F-16 din Statele Unite,  staționate în prezent la Baza Aeriană Fetești aici, în România. Postura Air Shielding include Sistemul francez de apărare aeriană de suprafață desfășurat, pentru a contribui la apărarea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu.  „Astăzi, aprecierea mea se adresează Forțelor Aeriene Române și Forțelor Aeriene Regale Canadei, inclusiv întregului personal, pentru nivelul înalt de angajament care a permis ca această misiune de poliție aeriană îmbunătățită și misiunea de protecție aeriană să aibă loc în această zonă” a conluzionat  generalul de la Cruz.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share