Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Trebuie să luptăm și să îi facem să înțeleagă că trebuie să respecte legea și în cazul nostru, chiar dacă ne disprețuiesc,  pentru că suntem mineri și energeticieni!

 Aseară,  între orele 16:00 și 18:00  sindicaliștii din cadrul CEO  Oltenia, din Gorj,  au protestat  din nou în fața Prefecturii Județului Gorj, la Tg. Jiu.

”Este un  protest prin care le cerem guvernanților să respecte Constituția României și să aplice în totalitate prevederile legii nr.197/2021. Ne luptăm pentru păstrarea locurilor de muncă din C.E.Oltenia! Ne luptăm pentru STOPAREA DISPONIBILIZĂRILOR din C.E.Oltenia! Ne luptăm pentru salvarea prin PENSIONĂRI a salariaților îmbătrâniți și îmbolnăviți din companie!

Ne luptăm pentru ANGAJĂRI și pentru întinerirea forței de muncă din C.E.Oltenia! Ne luptăm pentru continuitatea activității din C.E.Oltenia, iar toate astea pot fi îndeplinite prin aplicarea în totalitate a prevederilor legii nr.197/2021!

Vă așteptăm să veniți alături de noi și împreună să le arătăm tuturor că printre salariații din C.E. Oltenia nu toți ochii sunt închiși și nu toate gurile tac! Lupta pentru drepturile noastre continuă! Noi suntem liderii Sindicatului Energia Rovinari și demonstrăm tuturor că printre salariații din C.E.Oltenia nu toți ochii sunt închiși și nu toate gurile tac! Pe mine și pe colegii mei nu ne intimidează nimeni, oricât de mult ar încerca! ” au transmis organizatorii

  Un alt fapt îngrijorător este că, de două săptâmâni, la termocentrala Rovinari cel de-al treilea grup este oprit și nici nu poate fi repus în funcțiune, din lipsa personalului.

”Atunci când termocentrala Rovinari  este solicitată să pornească al treilea grup, sunt solicitați oamenii, dar nici nu ai siguranța că îndeplinești acele sarcini, sunt sarcini suplimentare. Se merge la limita avariei. Toți ar trebui să spună lucrurile astea. Angajările sunt blocate sau se angajează cu țârâita sau pe pile. Fac un apel la conducerea companiei, începând de la minister până la directorat, să facă angajări în concordanță cu plecările din companie, fiindcă astfel, locurile de muncă sunt șterse. Energie mai multă cu oameni mai puțini, asta e la limita suportabilității, administrația îi desface acestuia contractul individual de muncă,  fără să-l întrebe dacă vrea să mai muncească în continuare.  Și dacă îl întreabă, îi oferă un salariu mult mai mic și-l angajează la Minprest! Casa de pensii este obligată să anunțe angajatorul când un angajat are decizie de pensionare. Dar, pe angajator, cum e CEO în acest caz, nu-l obligă legea să renunțe la acel om. Deci, i-ar putea păstra pe oameni. Care este scopul acestei practici? Că, pe de o parte se plâng că le pleacă oamenii,  iar dacă vrei să rămâi, rămâi dar cu un salariu mai mic. Cine mai vrea să rămână în aceste condiții? Cu asta ne confruntăm. La CE Oltenia e o politică de personal haotică, cel puțin în ceea ce privește zona de producție. Lucrez de 29 de ani  în termocentrala asta, dar niciodată n-a fost mai greu ca acum. Nu s-a mai întâmplat așa ceva. Sunt peste 3.000 de cereri de angajare, sunt tineri care așteaptă să fie angajați, mai ales cei ai căror părinți sunt mineri sau energeticieni. Dar, aceste angajări sunt blocate!”, a   a declarat Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Oamenii au început să vorbească și aduc acuzații grave, celui care conduce Termocentrala de la Rovinari, director numit politic, care a ajuns să treacă la unele abuzuri și amenințări.  

”Toată această debandadă generalizată este de când a plecat domnul director  Ioan Pisc și l-au pus pe politic,  pe habarnistul asta de Iosif Chircă . Toată ziua stă numai la cafele ,la mese și concedii cu barca prin Delta. Du-te, Chirca de unde ai venit, că s-a ales praful de termocentrală,  u tine director. Nu ai nici o treabă cu exploatarea instalațiilor energetice și managementul unei termocentrale. Puneți oameni compentenți, nu tot felul de papagali pe criterii politice” spune unul dintre angajați. Un alt ortac îi ia apărarea liderului sindical Manu Tomescu, cel care apără interesele minerilor și energeticienilor din CE Oltenia, dar, face referire și la amenințările și abuzurile asupra salariaților. Acest lucru este subliniat și de colegii noștri, din presa locală, de la publicația Gorjanul.

”De când e Chirca director ,numai abuzuri asupra salariaților. Oamenilor le este frică să mai intre în instalație ,datorita lipsei de personal calificat și investiții în instalații. Dacă comentezi, te amenință că te dau afară sau că îți schimbă locul de muncă. Nu se mai face pregătire profesională, cum se făcea pe toate locurile de muncă. Șefii de tură sunt speriați și le este imposibil sa coordoneze activitatea pe locurile de muncă cu salariați nepregătiți profesional, dar nu-i ascultă nimeni. Sunt amenințați permanent. S-a ajuns prea departe cu aceste abuzuri ale conducerii. Pisc știa să organizeze foarte bine activitatea în termocentrală. Era un om cinstit și drept, nu ca nărodul asta de Chircă. Să se verifice de către autorități toate aceste abuzuri, angajările făcute de Chircă și toate avansările făcute de acesta. Să se verifice toate graficele de tură și dacă salariații au decizie pe locurile de muncă și CIM semnat pe locul de muncă unde lucrează. La Termocentrala Rovinari s-a ajuns prea departe cu aceste abuzuri și fărădelegi comise împotriva salariaților. Doamne ferește, de avarii grave și pierderi de vieți omenești, din cauza incompetenței acestui trepăduș, ajuns director, numit politic,  să distrugă cea mai buna termocentrală din CEO”. a spus un alt angajat.

”În doar 10 ani un singur BIR ne-a costat peste UN MILIARD DE EURO, fără să mai punem la socoteală și celelalte taxe puse ca un fel de amendă pe munca noastră grea, în contextul în care ne-au luat până și grupele de muncă pentru a face reduceri de costuri cu noi, cu munca vie! Numai anul acesta ne-au amendat cu suma de 188 de milioane de euro, pentru că suntem mineri și energeticieni și susținem Sistemul Energetic Național, și pentru că foarte mulți dintre noi și-au dat viața fiind încă în activitate! Unde este DREPTATEA în această țară, când unii care duc o viață de lux sunt răsplătiți cu pensii speciale, iar cei care muncesc în condiții grele, cu noxe și factori de risc ce le afectează grav sănătatea, nu li se recunosc condițiile de muncă, deși acest drept le este prevazut în lege!?
Trebuie să luptăm și să îi facem să înțeleagă că trebuie să respecte legea și în cazul nostru, chiar dacă ne disprețuiesc,  pentru că suntem mineri și energeticieni!
Trebuie să luptăm în continuare până când o să ni se dea ce este al nostru, adică până când legea 197/2021, o lege constituțională care este publicată în Monitorul Oficial, se va aplica în totalitate, așa cum se aplică tuturor celorlalte categorii profesionale, chiar și în cazul privilegiaților ce primesc pensii speciale!” a conchis liderul Manu Tomescu.

Un alt lider de sindicat  gorjan, Alin Munteanu  a declarat astăzi presei:  ” că în scurt timp, temocentrala de la Rovinari o să se oprească, care are trei grupuri cu o capacitate de 990 MWh.(…)

O să fie probleme mari cu energia și dacă scoți un grup din producție, nu trei grupuri”.

În contextul creşterii excesive a preţului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, începând cu anul 2020, Societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a mai avut capacitatea financiară de a achiziţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, în condiţiile în care valoarea cheltuielilor pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente anului 2019 reprezenta mai mult de 50% din cifra de afaceri a societăţii. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 12/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat individuale de salvare, aprobată prin Legea nr.108/2021, s-a aprobat acordarea în favoarea Societăţii ,,Complexul Energetic Oltenia” S.A. a unui ajutor de salvare în sumă de 251,046025 mii. euro. Urmare a faptului că, până la scadenţă împrumutului de salvare, acordat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.12/2020, CEO nu a putut rambursa împrumutul şi dobânzile aferente, la data de 4 decembrie 2020, a fost notificat Comisiei Planul de restructurare al Societăţii ,,Complexul Energetic Oltenia” SA- SA 59974 şi un ajutor de restructurare în valoare de 1,33 miliarde euro.  În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață. Pentru a îndeplini criteriul privind structurarea și remunerarea adecvată a ajutorului de restructurare, au fost incluse mai multe acțiuni viitoare din partea ambilor acționari semnificativi – Statul român și Fondul Proprietatea – care au legătura cu participarea la operațiunile de capital. În plus, autoritățile române s-au angajat să implementeze o cesiune suficientă de acțiuni ale statului român în CE Oltenia, până la sfârșitul perioadei de restructurare în 2026, astfel încât să se asigure o remunerare suplimentară a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel puțin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o ofertă publică de acțiuni. Mărimea și structura contribuției propii a CE Oltenia la efortul total de restructurare de 3,94 miliarde de euro este cel de-al treilea criteriu care a stat la baza decizieii favorabile. Astfel, compania a putut demonstra că alături de sumele încasate din contractele de vânzare de electricitate a atras surse considerabile, suplimentare din credite bancare și contribuții ale partenerilor selectați la proiectele noi. Parteneriatele sunt în curs de negociere și vor conduce la înființarea de SPV-uri – companii de proiect care vor sta la baza dezvoltării proiectelor noi, în cursul anului 2022. Măsura constituirii de societăți mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitată denaturarea concurenței și pentru asigurarea contribuției proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiiții necesare a fi îndeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare. De asemenea, înființarea filialei pe lignit este o măsură care previne subvenționarea încrucișată și, deci, denaturarea concurenței. La același capitol de măsuri se înscrie și externalizarea Craiova II, o măsură care se implementează conform calendarului inițial sub forma divizarii, noua entitate juridica urmand sa aiba acelasi actionarat ca CE Oltenia. Este o prima masura care contribuie la crearea unui jucator viabil care sa opereze avand la baza un model integrat, de la producție până la transport și distribuție a energiei termice și care va putea să acceseze finanțări similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi. Măsura privind înființarea filialei pe lignit presupune crearea unei entități cu personalitate juridică și contabilă separată de CE Oltenia, care va integra activitatea de producție de energie electrică pe bază lignit, menținută în regim de rezervă de capacitate. Structura de holding, la care se va ajunge în viitor în urma parcurgerii etapelor descrise în Planul de Restructurare, este un model larg răspândit în toată lumea. În urma procesului de decarbonare, emisiile vor scădea de la 8,4 milioane în 2022, la 4,1 milioane în 2025 și 3,7 milioane în 2030, în condițiile în care vor fi folosite capacitățile de rezervă pe bază de lignit. În noul context energetic global, planul de restructurare oferă un grad de flexibilitate, având în vedere că este nevoie de suplimentarea producției interne. Astfel, există posibilitatea unor măsuri suplimentare, temporare, ale căror efecte pot fi ajustate până la încheierea perioadei de restructurare. Anul acesta, compania a luat deja măsuri pentru o suplimentare a producției de cărbune cu 900.000 de tone, ceea ce ar livra în final o energie totală de 600.000 MW, într-una dintre capacitățile deja existente la Rovinari, Turceni sau Ișalnița. Pentru a susține acest efort, CE Oltenia va angaja, pe durată determinată, 600 de persoane pe posturi de lăcătuș mecanic, electrician și sudor în activitatea miniera. Mai mult de jumătate au fost deja angajați și vor începe activitatea luna aceasta. Este o măsură temporară, gândită pentru acest context dificil și care poate fi activată fără ca, la finalul implementării planului, să schimbe structura acestuia. Complexul Energetic Oltenia va beneficia de un mix energetic – cărbune, gaze naturale, surse nepoluante – care îi va asigura viabilitatea, transformând-o într-o companie modernă, mai puțin poluantă (emisia specifica de CO2 va fi redusa cu aproximativ 38%) ce va putea susține în continuare economia locală și nationala. Proiectele strategice pentru sectorul energetic din România, incluse în Planul de Restructurare și Decarbonare al CE Oltenia aprobat la începutul anului 2022 de Comisia Europeană, presupun implementarea unor unități noi de productie cu o capacitate instalată cumulata de peste 2.000 MW, prin constituirea de societati cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) pentru: construirea a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari și Isalnița cu o capacitate instalată totală de 735 MW; dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale cu o capacitate instalatî totala de 1.325 MW (Turceni – 475 MW și Ișalnița – 850 MW); retehnologizarea microhidrocentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10 MW.

Mitingurile de protest vor continua în luna august și   în datele de 11, 18, 28 în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, în zona portdrapelului, lângă ieșirea din strada Crișan, până când revendicările vor fi soluționate.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share