Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

PLANORUL DISPARUT A FOST GASIT

PLANORUL DISPARUT - DEPARTAMENTUL PENTRU SITUATII DE URGENTA
PLANORUL DISPARUT – DEPARTAMENTUL PENTRU SITUATII DE URGENTA

 Aparatul prăbușit este, într-adevăr planorul dispărut. Echipele care au ajuns acolo l-au găsit cu aripile și coada rupte, iar cadavrul pilotului era în cabină.

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis un comunicat:

„Astăzi, 21 noiembrie a.c., în jurul orei 11.44, prin apel pe numărul unic de urgență 112, a fost primită informația că în Munții Postăvaru (Muchia Cheii, zona Groapa de Aur) au fost identificate obiecte asemănătoare unui aparat de zbor.

Echipaje mixte formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști s-au deplasat spre locul indicat pentru a verifica informațiile puse la dispoziție. Zona de verificare este extrem de dificilă, având în vedere terenul accidentat și pantelor abrupte specifice zonelor montane.

A durat, aşadar, mai bine de trei luni ca autorităţile să dea de urma unui aparat de zbor prăbuşit – în România anului 2015. De vină a fost şi zona greu accesibilă, şi lipsa unor indicii clare despre traseul pe care l-a avut aparatul, în zborul său neurmărit. Mii de oameni, sute de mijloace de deplasare, camioane, ATV-uri, şenilate, avioane şi elicoptere au scotocit zadarnic nouă judeţe. Planorul a fost descoperit, întâmplător, de un turist, relateaza DIGI24.

Joi, 6 august, ora 12.30. Planorul lui Mircea Crăciun decolează de la Aerodromul Ghimbav tractat de un avion şi se îndreaptă spre Poiana Braşov. În 20 de minute, ajunge în zona masivului Postăvaru. Planorul se decablează şi-şi continuă zborul, purtat de curenţi.

Ar fi trebuit să aterizeze înainte de apusul soarelui, pentru că astfel de zboruri sunt interzise pe întuneric.

Stelian Cojocaru – comandant Aeroclubul Ghimbav spunea: Nu era nicio problemă, nici cu pilotul, nici cu aeronava.

Aeroclubul Braşov anunţă ROMATSA că planorul nu a mai revenit la bază, iar informaţia este transmisă, zece minute mai târziu, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt alertate toate unităţile de pe o rază de 200 de kilometri faţă de punctul de decolare.

Autorităţile descoperă că ultima dată când pilotul şi-a folosit telefonul mobil a fost joi la ora 13 şi şase minute. Zona de căutare este reevaluată.

Vineri dimineaţă, 7 august, peste o sută de oameni – angajaţi ISU, jandarmi şi salvamontişti reiau căutările. Din aer sunt asistaţi de elicoptere ale MApN şi MAI, dar şi aparate de zbor de la Aeroclubul Braşov. Patru judeţe sunt răscolite.

PLANORUL DISPARUT
PLANORUL DISPARUT

În acelaşi timp, în Bacău, de exemplu, peste 100 de oameni s-au împărţit în 10 echipe şi au scotocit muntele Nemira. Căutările pilotului au continuat în cea de-a cincea zi şi în zona Siriu, judeţul Buzău. 50 de pompieri, dar şi jandarmi au luat pădurea la pas.

Iar în timp ce în cele opt judeţe, peste 1200 de oameni, însoţiţi de 280 de vehicule cercetau munţii, în faţa calculatoarelor, alţii au analizat imaginile surprinse de drone.

La 10 zile de la dispartiţia planoristului, căutările au fost restrânse. Doar jandarmii montani, vânătorii de munte şi salvamontiştii au mai ieşit pe teren. Pilotul se antrena pentru un concurs. Nu avea un plan de zbor. Iar la bord nu avea niciun dispozitiv de localizare.

Mai multe informatii cititi pe Digi24.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share