Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Plasticul nu reprezintă doar o amenințare la adresa florei și faunei, ci are și un impact asupra sănătății umane

Ministrul Mediul Tanczos Barna a participat astăzi la sesiunea specială dedicată sărbătoririi a 50 de ani de la înființarea  UNEP, ce are ca temă „Consolidarea UNEP pentru implementarea dimensiunii de mediu a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”.
Evenimentul are loc în cadrul Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), de la Nairobi, Republica Kenya.
Cu acest prilej, Barna Tánczos a făcut referire la faptul că, de-a lungul timpului, România a implementat, prin intermediul UNEP, proiecte în diverse domenii: combaterea schimbărilor climatice, pierderea biodiversității, prevenirea, controlul și managementul poluării, al chimicalelor și al deșeurilor, precum și asigurarea legăturilor cu alte procese internaționale în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.
”Prin pozițiile deținute de-a lungul timpului pentru UNEP și UNEA, cum ar fi cea de vicepreședinte al Consiliului de administrație al UNEP, președinte al Comitetului reprezentanților Permanenți ai UNEP sau vicepreședinte al Biroului UNEA, România și-a demonstrat continuu sprijinul pentru consolidarea acțiunilor în domeniul mediului”. 
Referindu-se la țara noastră, președintele Klaus Iohannis, a precizat ieri că ”vom depune toate eforturile necesare pentru obținerea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile. Pentru aceasta vor fi necesare decizii politice puternice, precum și planuri de acțiune concrete care să fie puse în aplicare de toate instituțiile competente în acest domeniu”
” Astfel, considerăm că UNEP ar trebui să își sporească rolul în consolidarea capacităților naționale ale țărilor în ceea ce privește coerența politicilor pentru dezvoltare durabilă la nivel național, regional și o oportunitate pentru un sistem global de mediu reînnoit. am ajuns la un acord istoric împotriva poluării globale cu plastic, la Adunarea ONU din Kenya. După Acordul de la Paris, privind schimbările climatice, marcăm începutul unei noi etape în cooperarea internațională în domeniul mediului, ”  a subliniat ministrul în alocuțiunea sa.
Conform statisticilor, la nivel mondial, 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an, dintre care 40% sunt de unică folosință. Statisticile arată că aceste cifre s-ar putea dubla până în anul 2040. Plasticul nu reprezintă doar o amenințare la adresa florei și faunei, ci are și un impact asupra sănătății umane.
Cifrele vorbesc de la sine:  este nevoie de un acord internațional,  cât mai curând posibil pentru a restrânge acest proces.
 ”Am adoptat o rezoluție cu reprezentanții a 175 de țări la Adunarea ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, la Nairobi.  Până în 2024, vom avea un acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, care reglementează “ciclul de viaţă” complet al plasticului, de la impactul producţiei, utilizării, până la deşeuri și reciclare, ” a mai transmis Ministrul Mediului.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share