02/12/2021

PNRR a fost trimis la Bruxelles!!!

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat luni, printr-un mesaj în limba română, că a primit Planul Național de Redresare și Reziliență propus de România, oficializând astfel, în numele executivului european, preluarea PNRR spre evaluare.

Am primit PNRR-ul României. Include reforme și investiții pentru sprijinirea tranziției verzi și digitale, creștere inteligentă, sănătatea, reziliența și politicile pentru generația viitoare. Next Generation EU va contribui la construirea unui viitor mai verde și sustenabil pentru România“, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Prezentarea planului României urmează unui dialog intens între Comisie și autoritățile române în ultimele luni, mai arată sursa citată, care precizează că România a solicitat 14,3 miliarde EUR sub formă de granturi și 15 miliarde EUR sub formă de împrumuturi în cadrul RRF. Planul României este structurat în jurul a șase piloni: tranziția ecologică, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența și politicile pentru generația următoare. Planul include măsuri privind transportul durabil, educația, asistența medicală, renovarea clădirilor și digitalizarea administrației publice. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026. Planul propune proiecte în toate cele șapte domenii emblematice europene. Proiectele din plan acoperă întreaga durată de viață a RRF până în 2026.

Recovery_and_Resilience_Facility__Romania_submits_official_recovery_and_resilience_plan

Comisia va evalua acum planul României pe baza celor unsprezece criterii stabilite în regulament și va transpune conținutul acestuia în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Această evaluare va include, în special, o analiză a măsurii în care planurile contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ de provocări identificate în recomandările relevante specifice fiecărei țări, emise în contextul semestrului european. De asemenea, Comisia va evalua dacă planul alocă cel puțin 37 % din cheltuieli pentru investiții și reforme care sprijină obiectivele climatice și 20 % pentru tranziția digitală.

Consiliul va avea la dispoziție, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei de decizie de punere în aplicare a Consiliului.

”Salut oameni buni. Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15.30 am terminat de uploadat cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR, împărțit pe aproape 30 de capitole”, a anunțat într-un clip postat pe contul său de socializare, a anunțat  ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share