Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ȘTIAȚI CĂ ASTĂZI SĂRBĂTORIM ZIUA MONDIALĂ A LAPTELUI?

În fiecare an, la 1 iunie, se sărbătoreşte Ziua mondială a laptelui, care a fost instituită în 2001 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO – „Food and Agriculture Organization”), cu scopul de a aduce în atenţia publicului problemele şi activităţile legate de producţia de lactate, conform www.worldmilkday.org.

Data de 1 iunie a fost aleasă pentru că un mare număr de ţări sărbătoreau o zi naţională a laptelui în jurul acestei date. Iniţial fusese propusă o zi de la sfârşitul lunii mai, dar, unele ţări, printre care şi China, au obiectat că aveau prea multe sărbători în acea lună. Deşi cele mai multe ţări sărbătoresc Ziua mondială a laptelui pe 1 iunie, altele au ales să instituie câte o săptămână pentru celebrări, înainte sau după 1 iunie, notează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, www.fao.org.

 

Având în vedere pandemia globală privind COVID-19, organizatorii evenimentelor legate de Ziua mondială a laptelui sunt încurajaţi să găzduiască numeroase campanii de socializare sau evenimente online pentru a respecta politicile puse în aplicare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de administraţiile locale. Participanţii sunt încurajaţi, de asemenea, să vorbească despre beneficiile produselor lactate în ceea ce priveşte sănătatea şi nutriţia, accesibilitatea la produsele de acest gen, precum şi despre pasiunea şi angajamentul industriei lacto-alimentare.
Evenimentele din 2021 dedicate sărbătoririi acestei zile debutează cu raliul Enjoy Dairy (29-31 mai), culminând cu Ziua mondială a laptelui, la 1 iunie. În acest an, tema sub care se desfăşoară Ziua mondială a laptelui se va concentra asupra durabilităţii în sectorul produselor lactate, cu mesaje despre mediu, nutriţie şi socio-economie. Este încurajată transmiterea de videoclipuri de către fermieri şi alte persoane care folosesc tehnologia actuală, pentru a contribui la crearea unui viitor cu emisii reduse de carbon pentru produsele lactate. Un număr de 417 campanii în 68 de ţări au avut loc de Ziua mondială a laptelui în anul 2020.
Domesticirea vitelor a apărut, în civilizaţia indiană, cu 2000 de ani înainte de Hristos. Primele dovezi ale procesării laptelui în brânză au apărut în Mesopotamia şi India (1400 î.Hr.), iar primele brânzeturi presate au apărut cu 100 de ani înainte de Hristos, conform site-ului Federaţiei Internaţionale a Laptelui, www.fil-idf.org.
În anul 500 d. Hr., au apărut primele ferme de vite în Europa, iar în 1525 vitele au fost aduse pe continentul american, la Vera Cruz (Mexic). În 1791 a fost inventată brânza Camembert, în 1862 Louis Pasteur a realizat primele teste ale procesului care-i poartă numele, pasteurizarea, iar în 1884 Hervey D. Thatcher a inventat sticla de lapte. Laptele a fost sterilizat pentru prima dată în 1889, în 1895 au apărut primele maşinării de pasteurizare, în 1950 au apărut ambalajele din carton pentru lapte, iar în 1967, primul proces de ultrafiltrare a laptelui. În 2007 un japonez a creat prima bere provenită din lapte.
Conform statisticilor Federaţiei Internaţionale a Laptelui, un om consumă, anual, în medie 110,7 kg de produse lactate, iar consumul este în creştere, având în vedere că în 2005 un om consuma 102 kg de produse lactate pe an. Consumul, însă, diferă de la continent la continent. Europa consumă 200,3 milioane de tone de lactate pe an, în timp ce Oceania consumă doar 8,3 milioane de tone pe an,

Distribuie acest articol Oficial Media
Share