Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Port de fiecare dată, cu drag și mândrie costumul popular”

Izvorâte din experienţă şi înţelepciune de viaţă, din bucurie şi din durere, din năzuinţele şi dorurile românului, din setea de linişte sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură şi tradiţiile populare, creează punţi de legătură între generaţii.

Tradiţiile, obiceiurile, portul popular şi folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic, statornic, nemuritor.

Ziua Națională a Portului Tradițional din România, a fost instituită prin Legea 102/2015, din inițiativa europarlamentarului Maria Grapini.

Puțini sunt cei care știu de acest act normativ și prea puține autorități locale și nu numai, marchează acest eveniment, propus spre manifestare, în a doua duminică a lunii mai. Portul popular este recunoscut în mod unanim de comunitatea ştiinţifică şi culturală din ţară şi din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naţionale, şi implicit, un element al identităţii naţionale.

Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei convieţuiri şi cooperări interstatale este posibilă. Pot să spun că suntem unici în lume, în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene. Deși când spunem tradiții, ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România  unde,  se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, costumul popular românesc și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și, care, astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.

Europarlamentarul social democrat Maria Grapini  a reușit din nou, pentru a zecea oară, să-i  adune  alături  pe iubitorii de tradiții românești. Îmbărcați în costume populare, grupul a atras atenția turiștilor, a încins o horă mare în fața Operei și s-au fotografiat în fața catedralei  simbol a libertății din Timișoara.

”Și în acest an, am adunat oamenii iubitori de tradiții, de simboluri, pentru că eu așa spun: costumul tradițional este un simbol alături de celelalte simboluri românești. Mă bucur că au venit alături de mine de la copil,  până la pensionar și am putut și în acest an,  să punctăm Ziua Costumului Tradițional, prin legea 102. Sper ca,  măcar după acest an electoral,  să înțeleagă cei care vor fi aleși în Consiliul Local, și fac apel pe această cale să țină minte,  că o lege în funcțiune trebuie și aplicată. Nu e suficient să o avem la dosar sau publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, eu îmi permit să spun acum că da, iubesc costumul popular, îl port cu drag și nu numai la Ziua Costumului tradițional. Avem atâtea sărbători tradiționale, de la Dragobete, Sânziene, Legea Iei. Dar,  această lege, cea mai recentă poate, legată de costumul tradițional, cred că trebuie să fie mult mai mult promovată, pentru că românilor le place.

Port, de fiecare dată, cu drag și mândrie costumul popular, îmi dă putere și energie și mă mândresc cu frumusețea lui, inconfundabilă în lume! L-am dus de multe ori în Parlamentul European și port cu drag ia,  la fiecare sărbătoare națională!

Mă bucură că aici, în între două simboluri, Opera și Catedrală, au venit să ne facă poze turiști din Polonia, din Serbia, din Germania, foarte impresionați de costume, de varietatea costumelor, pentru că avem aici costume începând din Ardeal, din Bistrița, din Banat, bineînțeles. Și da, dacă altora le plac costumele noastre, mă întreb, și poate că aceasta e o bună încheiere, mă întreb, oare, celor care sunt în administrație, care reprezintă orașul, județul, oare, de ce nu ne place, ceea ce este românesc? Eu sunt mândră, că sunt româncă”, a  transmis  europarlamentarul  Maria Grapini.

Iar atunci când încă există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat, deoarece și noi, cei din CLUBUL DE PRESĂ, alături de parteneri, soliști și ansambluri, am promovat tradițiile naționale și am organizat evenimente, în mai multe zone ale țării, care, s-au bucurat de aprecierea publicului, telespectatorilor sau cititorilor.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share