Povățuiri duhovnicești pentru creștinii ortodocși cu ocazia Praznicului „Nașterii Domnului”

Preacuviosul Părinte Egumen Nicolae ROTARIU de la Schitul „Poiana Pustnicului” adresează un cuvânt duhovnicesc pentru această perioadă a anului, tuturor creștinilor ortodocși:

”Sărbătoarea „Nașterii Domnului” este sărbătoarea celor mai alese bucurii, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Copii trebuie să simtă această sărbătoare în felul lor nevinovat, curat. Pentru a simți această sărbătoare Moșu trebuie să le aducă daruri, dar pentru a primi daruri ei trebuie să se pregătească, sa fie cuminți. De aceea și cei mari au nevoie de o anumită pregătire, iar cea mai de cinste pregătire este înnoirea noastră lăuntrică. Dar pentru această sărbătoare este nevoie și de o curățire exterioară, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri. Aceștia primeneau și casele și gospodăriile așa cum se cuvinea. Cu atât mai mult sufletul trebuie pregătit pentru a deveni „iesle” unde să se nască duhovnicește Pruncul din Bethleem. Pentru a se înfăptui aceasta, Biserica noastră strămoșească a lăsat Taina Sfintei Spovedanii. Prin această Taină credinciosului i se șterg de către Mâna nevăzută a Domnului toate păcatele. De aceea,  această Taină fiind considerată și al doilea Botez. De asemenea, îndemnăm pe toți fiii Bisericii să înmulțească iubirea milostivă în această frumoasă perioada a anului. De ce? Pentru că Însuși Mântuitorul lumii din iubire milostivă și smerită a binevoit a se Întrupa. Dacă El din iubire a venit la noi, datori suntem fiecare dintre noi să-I arătăm iubire. Acest lucru îl putem dovedi prin aplecarea la nevoile și suferințele semenilor noștri, prin dăruirea unui cuvânt de mângâiere celui întristat, prin ajutorarea celui nevoiaș, prin înțelegerea și mai ales prin răbdarea neputințelor celor din jurul nostru. Afirmăm acest lucru și-l susținem cu tărie, căci dacă nu avem dragoste suntem nimic (cf. I Corinteni 13, 2.

La aceasta trebuie să medităm permanent, căci Însuși Domnul Iisus Hristos a spus: „Aceasta vă poruncesc: Să vă iubiți unii pe alții!” (Ioan 15, 17). Atenție! A spus: „Vă poruncesc”, nu a spus: „Vă îndemn”. La aceasta trebuie să ne gândim cu mai multă seriozitate, aceasta trebuie să ne preocupe în toate zilele vieții noastre. Cu acest cuvânt trebuie să ne trezim dimineața, și tot cu acest cuvânt,  trebuie să ne culcăm seara: Să ne iubim unii pe alții! Noi ne gândim la multe… dar la aceasta ne gândim prea puțin. Nu este suficient să trăim în pace și-n liniște cu semenii noștri, aici este vorba de o lucrare lăuntrică, lucrare la care este chemat fiecare fiu al Bisericii. Vedem că Însuși Fiul lui Dumnezeu vine spre noi, ne așteaptă să mergem să ne I ne închinăm precum magii în Bethleem, dar în zilele noastre așteaptă să-I dăruim inima noastră. El vine la noi și ne încredințează că nu suntem singuri pe lumea aceasta. Dumnezeu – Fiul ne încredințează că avem un Tată Care ne iubește, Care ne îmbrățișează, care ne dorește mereu binele, că avem Sus un Tată de Care trebuie să fim siguri în toată vremea și-n tot ceasul. SĂRBĂTORI BINECUVÂNTATE TUTUROR! LA MULȚI ANI!” a ținut să transmită în mesajul său, Părintele  Egumen Nicolae ROTARIU.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share