”Voi înota pentru Avram Iancu”

Campionul din Petroșani, Avram Iancu are în plan să înoate, zilele viitoare,  în apa înghețată a lacului în imediata apropiere a Panteonului Moților din Țebea. 
”În acest an s-au împlinit 150 de ani de la moartea marelui nostru Erou Național, Avram Iancu. Se spune, printre altele, că Avrămuț a fost părăsit de toată lumea și că rătăcea prin satele muntenilor din Apuseni.
Cauza morții
„Se culcă, noaptea, pe prispa unui brutar, Ioan Stupină. Seara-i răcoare, e toamnă-n munți. E aflat mort, înghețat, pe 10 septembrie 1872. Cauza decesului: o nouă hemoragie. E îngropat cu funeralii naționale pe 13 septembrie 1872, în Panteonul Moților din Țebea, lângă „Gorunul lui Horea””
Spuneam că în acest an, stau departe de iureșul istovitor al unor procesiuni formale și tardive, dar acum,  a sosit timpul să vă spun care este modul meu de a comemora moartea fratelui meu mai mare și să vă prezint obiectivul principal al acestui an.
Voi înota în ape înghețate
O milă înghețată constă în parcurgerea înot a unei distanțe de 1609 m, într-o apă care nu trebuie să depășească 5 grade Celsius,  pentru a putea fi omologată după toate regulile de înot în apă înghețată. Este testul superm în Ice Swim.
Voi înota la Țebea
Da, exact acolo! Dumnezeu a făcut ca și în acest „Mekka” al tuturor românilor, să fie un lac, cu numele Balta Țebea. Lacul are 135 m lungime iar traseul înotului va fi de 100 de metri, marcat corespunzător cu balize plutitoare. Voi încerca să duc la bun sfârșit acest test într-o apă ce va fi cuprinsă, conform estimărilor, între 3 și 4 grade. Va fi o probă care va dura cel puțin 40-45 de minute. Este o probă ucigașă sau sinucigasă pentru un organism neantrenat, conducând la moarte prin hipotermie acută. Vezi cazul celor 1500 de oameni care și-au pierdut viața la scufundarea Titanicului. Pregătesc această probă din septembrie, dar nu va fi ușor. Știu că voi simți frigul până în măduva oaselor. Dar, sunt încrezător. Așa cum am îndurat, în 2019, frigurile de la Cercul Polar, cuprinse între minus 30 și 40 de grade Celsius, clasându-mă pe locul III  la celebra cursă 6633 Arctic Ultra Marathon (da, cursa aia câștigată de Tiberiu Ușeriu) tot așa,  cred că voi supraviețui acestei crâncene probe și că mă voi întoarce cu bine, împreună cu familia mea la reședința noastră de la Petroșani. Înotul va fi observat de către arbitri specializați în Ice Swim și va fi certificat de către International Ice Swimming Association.
Când voi înota?
Răspunsul la această întrebare este ușor nesigur datorită temperaturii apei care trebuie să scadă sub 5 grade C. Acum apa din Balta Țebea are 6, 5 grade. Estimăm că între 15 și 20 decembrie vom avea temperatura regulamentară. Oricum ar fi, înotul se va desfășura în această iarnă, când temperatura va permite, sperăm în decembrie. (Voi anunța cu minim 48 de ore înaintea înotului!) Așadar, toți cei care doresc să fie alături de mine la acest înot jubiliar,  sunt bineveniți la Țebea pentru a comemora 150 de ani de la moartea Crăișorului și pentru a înfige drapelul României pe malurile lacului. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările! Trăiască duhul lui Iancu, Trăiască România!„  transmis Avram Iancu.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share