Precizări de presă ale MAE cu privire la declarațiile Președintelui Putin privind România

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că,  România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie  a.c reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat ieri,  cu ocazia Zilei Unității Naționale, că ”Occidentul a denaturat în mod intenționat adevărul despre Al Doilea Război Mondial, dar și despre rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste. Știm despre ideile politicienilor din Polonia,  de a face o țară „de la o mare, la altă mare”, înainte de Al Doilea Război Mondial se vorbea mult despre asta. Era o idee fixă. De la Marea Baltică la Marea Neagră. Vedem acum că oficialii polonezi și ucraineni se iau în brațe, dar această idee,  este vie. Iar ideea absorbirii Ucrainei,  tot acolo e. Tot așa cum se discută, cu siguranță, despre returnarea acelor teritorii care au fost luate Poloniei, trebuie să recunoaștem că au fost luate de Stalin, după Al Doilea Război Mondial. Teritorii mari din România, din Ungaria, au fost luate. Nu este nicio coincidență că am spus la Valdai,  că Rusia poate fi singurul garantor real al statalității și suveranității ucrainene”, a spus liderul rus. Președintele rus Vladimir Putin susține că un conflict cu Ucraina „era inevitabil”.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share