Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

SALVAMONT LUPENI LA ANIVERSARE

42 de ani de la înființarea echipei Salvamont Lupeni, sărbătoriți printr-un exercițiu de salvare din teren accidentat

Formația Salvamont Lupeni,  în cei peste 42 de ani de existență,  are  ca zonă de acțiune, partea nordică a Munților Vâlcan între Defileul Jiului și cumpăna apelor Jiu-Cerna, iar din Munții Retezat partea sudică,  începând din Curmătura Bucurii.

Aceştia asigură permanenţa în punctele şi refugiile Salvamont, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare şi transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară, căutarea persoanei dispărute, etc. Salvamont Lupeni are aptitudinea şi competenţa în a interveni la următoarele accidente montane: canyoning, rafting, salvare speologică, personal specializat în salvare aero, specialişti în acţiunile de salvare în caz de avalanşă, în cazul persoanelor dispărute în zona montană, organizează acţiuni de permanentizare salvare pe zona schiabilă, în speţă Straja şi Retezat, etc. Creșterea calității serviciilor turistice oferite celor care aleg stațiunea Straja Lupeni ca destinație de vacanță constituie o preocupare permanentă a autorităților publice locale. Pentru buna desfăşurare a activităţilor Salvamont Lupeni, prin hotărâre de consiliu  s-a aprobat anii trecuți și înfiinţarea unui Centrul operaţional Salvamont la fosta popicărie, din municipiul Lupeni, unde se desfășoară atât activități de instruire, dar și în folosul comunității, cei mai  mici dintre locuitorii municipiului Lupeni, fiind mereu interesați de  ceea ce fac salvamontiștii.  Ca urmare a profesionalismului de care a dat dovadă,  echipa de salvamontiști dar și ca urmare a investițiilor realizate de primăria municipiului Lupeni pentru acest serviciu de salvare montană și, în general, pentru infrastructura de turism din stațiunea Straja, Serviciul Public Salvamont Lupeni a fost reacreditat cu două echipe, pentru o perioadă de timp de  cinci ani .

Ne mândrim cu acest calificativ al salvatorilor montani de la Straja. Vreau să le mulțumesc pentru tot ceea ce fac pentru Straja, pentru turiștii care vin aici. Doresc să le aducem recunostința și respectul comunității, celor care au pus bazele acestui serviciu public și care, au plecat dintre noi. Iar echipei Salvamont Lupeni le urez ani mulți, și să ducă mai departe, misiunea care le-a fost încredințată. Fără Salvamont,  noi nu am putea funcţiona în staţiunea Straja şi astfel, încercăm să îi dotăm cu tot ceea ce au nevoie. Nu contează suma alocată, trebuie să le oferim condiţii optime,  pentru a se interveni ori de câte ori este nevoie, pentru a veni în sprijinul turiştilor din Straja,  a precizat primarul Lucian Resmeriță. Rezultatele obținute au reconfirmat profesionalismul echipei Salvamont Lupeni și constituie o garanție în plus,  pentru siguranța turiștilor care aleg, pentru sezonul de iarnă din acest an, care bate la ușă și din anii următori, să vină și să petreacă câteva zile,  în stațiunea Straja. „În această lună se împlinesc 42 de ani de la prima inițiativă de înființare a unei echipe montane de salvare care să deservească zona Straja și cea centrală a Retezatului. După statistica noastră, avem peste 12.600 de solicitări și intervenții, atât în zona  Munților Vâlcanului, cât și în zona pe  care o deservim în  Retezat. Este o activitate, mai mult decât amplă. Suntem o structură stabilă. Suntem singura structură acreditată, după Serviciul Puiblic Județean Hunedoara. În rest, din păcate, niciunul din serviciile locale, respectiv Uricani, Petroșani, nu dețin o acreditare. Sigur, asta nu înseamnă că ei nu își fac treaba și nu au structuri bine puse la punct. Dar, având în vedere afluența foarte foarte mare la Straja, fie iarna, fie vara, pe noi,  ne-a obligat să mărim numărul salvatorilor și să dezvoltăm operativitatea echipei de intervenție,  mult deasupra altor servicii din țară, fără nicio exagerare. Am obținut reacreditatea serviciului Salvamont Lupeni pentru încă cinci ani de zile, până în 2027. Asta cuprinde acreditarea serviciului din punct de vedere legislativ, cât și acreditarea a două echipe,  din punct de vedere operational.

În cadrul probelor de instruire în vederea reacreditării au fost executate o serie de acțiuni specific operațiunilor de salvare montană,  dar și activități de pregatire a truselor de interventie mobile, echiparea acestora cu materiale sanitare și medicamente conform baremului. Colegii noștri au efectuat de asemenea stagii de pregatire în vederea folosirii echipamentelor de tehnică medicală (aparat respirat semiautomat, defribrilator semiautomat, ham tip atela de extractie KED etc. Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. Apelaţi cu încredere la prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor  SALVAMONT România !”,  ne-a declarat George Resiga, liderul Serviciul Public Salvamont Lupeni. Salvamontiștii români se bucură totodată și de o reputație foarte bună în rândul țărilor cu servicii de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna aceasta activitate „la înălțime”, printre aceștia regăsindu-se și cei din  VALEA JIULUI și LUPENI.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share