Pregătire și instruire militară alături de partenerii americani la LIVEX ȘI ARTEX 22

În perioada 10-21 octombrie, aproximativ 800 de militari români și americani, cu peste 140 de mijloace tehnice, s-au instruit în comun, în cadrul exercițiului „MĂRĂȘEȘTI 22.2”, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Babadag”, din județul Tulcea.
În acest context, joi, 20 octombrie, a avut loc, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, Ziua Distinșilor Vizitatori (DVDay). La activitate au participat, de asemenea, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul-maior Ciprian Marin, oficialități ale autorităților publice locale și comandanți ai structurilor militare din Dobrogea.
În cadrul „MĂRĂȘEȘTI 22.2”, partenerii americani au participat cu o companie din cadrul Batalionului 1-502 Parașutiști a Brigăzii 2 Parașutiști, dislocată în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.
Exercițiul de tip LIVEX „MĂRĂȘEȘTI 22.2” a vizat dislocarea forțelor și mijloacelor tehnice a tuturor unităților din compunerea Brigăzii 9 Mecanizată „MĂRĂȘEȘTI” în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag și executarea graduală de la simplu la complex a exercițiilor de tip STX, FTX și LFX, începând de la nivel grupă, pluton, companie până la nivelul de Battle Group.
Acest tip de exercițiu se desfăşoară anual pe teritoriul României şi are ca obiective creşterea interoperabilității cu partenerul strategic dislocat la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, menținerea capabilităţii de dislocare şi instruire în comun prin exersarea sprijinului logistic aferent și dezvoltarea unui mediu regional favorabil în vederea cooperării militare multinaționale.
În cadrul procesului de planificare a exercițiului „ARTEX 22.07”, la sediul Regimentului 52 Artilerie „General Alexandru TELL”, din Bârlad, a avut loc activitatea de pregătire de tip ACADEMIX, la care au participat reprezentați ai unităților de artilerie și cercetare din cadrul Diviziei 2 Infanterie „GETICA”, Brigăzii 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza” și ai partenerilor americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată.
În cadrul acestei activități de pregătire s-au dezbătut aspecte privind procesul de pregătire a exercițiului „ARTEX 22.07”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share