Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pregătiri pentru Summitul NATO de la Washington

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut, la 22 ianuarie 2024, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au abordat teme de interes prioritar de pe agenda Alianței, precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea Mării Negre, implementarea deciziilor de la Madrid și Vilnius, precum și livrabile în contextul Summitului NATO de la Washington din 2024.

Ministrul de externe român a exprimat îngrijorare cu privire la deteriorarea continuă a climatului de securitate și stabilitate din zonă, ca urmare a continuării, de către Rusia, a invaziei militare asupra Ucrainei și a posturii asertive și provocatoare a Moscovei la adresa aliaților și a partenerilor NATO din regiune.

Ministrul român al afacerilor externe a mulțumit pentru sprijinul constant al Secretarului General al NATO în promovarea problematicii de securitate la Marea Neagră.

Totodată, a subliniat necesitatea ca Alianța să continue să monitorizeze îndeaproape evoluțiile de securitate din regiune și să accelereze eforturile de implementare deplină a deciziilor de la Madrid și Vilnius privind asigurarea unei apărări înaintate consolidate și eficiente.

De asemenea, șeful diplomației române a reiterat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.

Cei doi oficiali au discutat despre pregătirile pentru Summitul de la Washington din iulie 2024 și importanța pe care acesta o va avea în consolidarea profilului NATO ca cea mai de succes Alianță politico-militară din istorie. Ministrul de externe român a subliniat importanța transmiterii cu prilejul reuniunii de vârf a unui mesaj de unitate și solidaritate fără echivoc, dublat în practică de acțiuni concrete pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare.

Ambasada SUA la București și Comandamentul Forțelor SUA din Europa (EUCOM) au găzduit, la București, în perioada 22-23 ianuarie, o întâlnire, cu participarea unor importanți oficiali americani, care au discutat subiecte de politică externă, eforturile diplomatice ale Statelor Unite, precum și interesele de securitate din regiunea Mării Negre. Diplomați de rang înalt, lideri militari și ambasadori americani au dezbătut teme critice de securitate, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, mobilitatea maritimă sporită în regiunea Mării Negre și planurile regionale de descurajare și apărare.

„Marea Neagră este esențială pentru pacea și stabilitatea globală, iar importanța ei este de așteptat să crească în următorii ani”, a spus ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec. „Este o rută vitală de tranzit la export, iar interconexiunile sale facilitează comerțul și fluxurile de energie dintre Europa, Eurasia și Orientul Mijlociu, transformând-o într-un centru economic crucial”. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este cel mai important conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial și cea mai mare amenințare de astăzi la adresa ordinii internaționale”, a avertizat Kavalec. „Un astfel de atac asupra ordinii internaționale de pretutindeni afectează pacea și stabilitatea peste tot, inclusiv în regiunea Mării Negre.”

Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat mediul de securitate din regiunea Mării Negre”, a spus și  generalul Christopher Cavoli, Comandantul EUCOM.

„Regiunea are o importanță geostrategică critică pentru USEUCOM, pentru Aliații și partenerii noștri. Această conferință a reunit lideri diplomatici și militari ai Statelor Unite, cu accent pe promovarea securității teritoriale colective a Regiunii Mării Negre.”

Conferința a adus împreună factori importanți de decizie din Departamentul de Stat, ambasadori ai SUA în țările din regiunea Mării Negre și conducerea EUCOM, pentru a discuta strategii de sprijin al aliaților și partenerilor din regiune ai Statelor Unite. Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, s-au alăturat grupului, pentru un briefing de informare și o discuție productivă.

Printre participanți s-au numărat Secretarul Adjunct al SUA pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, James O’Brien, generalul Christopher Cavoli, comandatul EUCOM, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în Turcia, Jeffrey Flake, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în Armenia, Kristina Kvien, ambasadorul SUA în Azerbaidjan, Mark Libby, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, ambasadorul SUA în Federația Rusă, Lynne Tracy, și adjunctul șefului misiunii SUA în Bulgaria, Andrea Brouillette-Rodriguez.

Conferințele șefilor de misiune facilitează discuțiile strategice între liderii diplomației și cei ai apărării din SUA, pentru a formula inițiative strategice de promovare a politicii externe și a securității naționale a Statelor Unite.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 23 ianuarie 2024, o întrevedere  și cu James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA.
În cadrul întrevederii, ambii interlocutori au apreciat substanța dialogului bilateral, cu accent pe dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA pe toate palierele sale, inclusiv prin avansarea procesului de pregătire a celei de-a 9-a sesiuni a Dialogului Strategic dintre cele două țări. Ambele părți au salutat intensificarea eforturilor care vizează îndeplinirea condițiilor pentru includerea României în programul Visa Waiver.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">