13/06/2021

Pregătiri pentru summitul NATO din 14 iunie de la Bruxelles

Secretarul general al  NATO s-a întălnit cu președintele francez Emmanuel Macron, pentru a pune la punct ultimele detalii, pentru pregătirea reuniunii liderilor euro-atlantici din 14 iunie de la Bruxelles.

Înaltul oficial aliat s-a referit astfel la procesul de reflecție NATO 2030, lansat cu ocazia summitului aniversar al Alianței de la Londra, din decembrie 2019, o reuniune care la acel moment a fost umbrită de afirmațiile președintelui Macron privind “moartea cerebrală” a NATO. De altfel, în cadrul întâlnirii avute, Emmanuel Macron i-a mulțumit lui Jens Stoltenberg că a ales Parisul drept primă destinație pentru consultările dinaintea summitului aliat.

Jens Stoltenberg a declarat că” prin intermediul inițiativei NATO 2030, aliații își vor consolida unitatea, inclusiv prin mai multe consultări cu privire la toate chestiunile care ne afectează securitatea, o reafirmare a valorilor fundamentale și un angajament consolidat față de apărarea colectivă. El a adăugat că NATO 2030 vizează, de asemenea, lărgirea abordării noastre de securitate, inclusiv cu accent pe reziliență, tehnologie și schimbări climatice; și susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin aprofundarea parteneriatelor în întreaga lume. Aceasta este o agendă ambițioasă, deoarece, într-o epocă a competiției globale, trebuie să fim ambițioși pentru a ne apăra oamenii, valorile și interesele”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre lupta împotriva terorismului în Irak, în regiunea Sahel și în Afganistan.

Președintele ales  Joe Biden, Emmanuel Macron, cancelarul Angela Merkel, președintele Klaus Iohannis și ceilalți lideri euro-atlantici vor lua “decizii cu privire la agenda NATO 2030 pentru a face față provocărilor de astăzi și de mâine,  cei 30 de lideri aliați vor aborda “acțiunile agresive ale Rusiei, amenințarea terorismului, atacurile cibernetice, tehnologiile emergente și perturbatoare, impactul asupra securității schimbărilor climatice și ascensiunea Chinei.

Jens Stoltenberg va fi mandatat din partea țărilor aliate să pună la punct și noul CONCEPT STRATEGIC AL NATO care să fie adoptat la summitul din 2022.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share