”Prezența noastră militară de 20 de ani în AFGANISTAN S-A ÎNCHEIAT”

Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul, azi noapte, după un război de 20 de ani, cel mai lung din istoria Statelor Unite, declanșat ca urmare a atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.

Anunțul încheierii retragerii dintr-un conflict care a costat SUA peste 2.000 miliarde de euro a fost făcut de Pentagon, momentul fiind marcat de președintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin.

“Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august”, la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi  generalul Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion. “Prezenţa noastră militară de douăzeci de ani în Afganistan s-a încheiat“, a  declarat președintele SUA, Joe Biden,

”În urmă cu 18 zile, Statele Unite și aliații noștri au început operațiunea de evacuare și relocare în Kabul. (…) Mai mult de 123.000 de persoane au fost scoase din Afganistan în condiții de siguranță cu avionul. Printre aceștia se numără aproximativ 6.000 de cetățeni americani. Aceasta a fost o întreprindere militară, diplomatică și umanitară masivă – una dintre cele mai dificile din istoria națiunii noastre și o performanță extraordinară de logistică și coordonare în unele dintre cele mai dificile circumstanțe imaginabile”, „ a spus și secretarul de stat Antony Blinken.

Kenneth McKenzie a declarat presei că soldaţii americani au „demilitarizat”, adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban. „Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a subliniat generalul McKenzie.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share